Pijp (rookgerei)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Pijp

Een pijp is een instrument om smeulende tabak te consumeren (roken). De pijp bestaat in essentie uit een langere of korte buis (steel of roer) met een komvormige houder (kop) voor de tabak.

Geschiedenis[bewerken]

Nederland heeft een lange traditie in het produceren van (klei-)pijpen, dat al vanaf circa 1600 bekend is, vlak na de introductie van de tabak uit de Nieuwe Wereld. De eerste pijpen werden gemaakt uit witbakkende klei, de zogenaamde pijpaarde. Later kwamen er ook pijpen in porselein, meerschuim en bruyèrehout (wortelhout van de boomheide, Erica Arborea).

Er zijn talrijke verschillende modellen, onderverdeeld in soorten en maten, toch is er in grote lijnen een onderverdeling te maken.

Klassieke modellen[bewerken]

Wolfert Webber at the Inn, John Quidor, 1857

Tot meest succesvolle model in de loop der tijden is de Billard. Een recht of gebogen, strak uitgebalanceerd model van minimaal gewicht. Vanuit dit basistype zijn veel nuances gecreëerd. Andere klassieke basisvormen zijn Pot, Dublin en Apple.

Moderne modellen[bewerken]

Naast dat deze een afgeleide vorm hebben van de klassieke modellen zien deze er wat 'sportiever' uit. Zijn vaak gebogen en hebben een breed mondstuk. Het meest opvallend zijn de zogenaamde 'freehands' ofwel pijpen die niet op een draai- of freesbank zijn bewerkt uit hout, maar door een ambachtsman met de hand zijn gevormd.

Musea[bewerken]

In de twintigste eeuw zijn diverse musea ontstaan die de geschiedenis van de pijp laten zien, doch na 2000 zijn enkele hiervan gesloten. Enkele niet meer bestaande tabaksmusea zijn: Douwe Egberts pijpenkamer, koffie- en theekabinet te Utrecht (1939-2000), Niemeyer Tabaksmuseum eerst in Amsterdam, later in Groningen (1964-2011), Pijpen- en aardewerkmuseum De Moriaen in Gouda (1938-2009).

Het Amsterdam Pipe Museum is een museum met een nationale collectie op het gebied van de pijp. Het museum toont een wereldwijd overzicht van alle denkbare soorten pijpen.

Zie ook[bewerken]