Pilates

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Pilates, of de Pilatesmethode is een fitnesssysteem uitgewerkt in het begin van de 20e eeuw door Joseph Pilates.[1]

Pilates noemde zijn methode Contrology omdat hij ervan overtuigd was dat zijn oefeningen de mentale vermogens gebruiken om de spieren te beheersen. De nadruk van de methode ligt bij de spieren die ervoor zorgen dat het lichaam in de correcte balans staat en de wervelkolom ondersteunen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Pilates ontwikkelde zijn methode tijdens de Eerste Wereldoorlog met de bedoeling het revalidatieprogramma voor oorlogsveteranen te verbeteren. Mede door zijn overtuiging dat geestelijke en lichamelijke gezondheid met elkaar verweven zijn, beval hij een aantal oefeningen aan met de nadruk op gecontroleerde precieze bewegingen. Die moesten de gewonde soldaten helpen hun gezondheid terug te vinden en hun belangrijkste spieren te verstevigen.

Principes[bewerken | brontekst bewerken]

Net zoals bij yoga legt Pilates nadruk op de principes: Centriciteit, Concentratie, Controle, Precisie, Ademhaling en vloeiende bewegingen.

Nadelen[bewerken | brontekst bewerken]

De Pilatesmethode werd meestal aangeleerd door gespecialiseerde instructeurs die een vrij hoge prijs vroegen voor hun lessen. Tegenwoordig is Pilates meer algemeen en kun je de lessen volgen in een grotere sportschool tegen normale tarieven.

Veel van de oefeningen worden afgeraden voor zwangere vrouwen.[2]

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Pilates, Joseph, Pilates' Return to Life through Contrology. Presentation dynamics, Incline Village (1945). ISBN 0961493798.
  2. (en) Royal College of Midwives, Pilates and pregnancy (.pdf). Volume 8, Number 5, p. 220-223. Royal College of Midwives (2005) Gearchiveerd op 30 september 2007. Geraadpleegd op 11 september 2007.