Pineberry

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Pineberries

De Pineberry (ook wel: ananas aardbei) is een aardbeienras. Het is een kruisingsprodukt van Fragaria chiloensis, van oorsprong afkomstig uit Zuid-Amerika, en Fragaria virginiana, van oorsprong uit Noord-Amerika.

Het vlees van de vruchten kan variëren van zachte witte tot oranje en is zeer geurig met een lichte ananassmaak. De plant is ziektebestendig, maar heeft geen hoge fruitopbrengst. Door kruisbestuiving kan de vruchtzetting worden bevorderd. De Pineberry heeft een lage opbrengst en wordt vooral geteeld voor toepassing in restaurants en bakkerijen.

De cultivar wordt geproduceerd voor de Europese markt. Ze werden al eerder gekruist uit een wilde aardbei van oorsprong uit Zuid-Amerika, maar was bijna uit de commerciële teelt verdwenen. In 2003 ontstond er echter opnieuw interesse toen een groep Nederlandse kwekers hem weer gingen telen. In 2010 ontstond er een nieuwe variatie in Nederland onder de naam Pineberry White Dream die volledig wit blijft met rode zaden. De variëteit is kleiner dan een gewone aardbei en een volgroeide vrucht meet tussen de 20 en 25 mm. Door de kleur is de aantrekkingskracht voor vogels minder omdat deze aannemen dat de vrucht nog niet rijp is. De teelt vindt plaats in de open lucht in ondiepe grond met veel zon in de nazomer. In de winter beschermd door stro of glas of in de kas.