Pinot Blanc

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Pinot Blanc

De pinot blanc is een aan de pinot noir en pinot gris verwante druif, en de wijn die geheel of grotendeels van deze druif gemaakt wordt (cépage). In Duitsland en Oostenrijk noemt men deze druivensoort Weißburgunder.

Het gebruik van de pinot blanc, die in de Champagnestreek ook wel de "Blanc vrai" wordt genoemd, is ongebruikelijk bij de productie van de champagne.

De druif is redelijk goed bestand tegen plantenziekten en nachtvorst.

Aanplant[bewerken | brontekst bewerken]

De aanplant in Frankrijk is grotendeels geconcentreerd in de Elzas. Daar is ze verantwoordelijk voor 20,9% van de aanplant. Daarnaast komt deze druif voor in Duitsland, Oostenrijk, Kroatië en Hongarije.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Grond, klimaat en opbrengst per hectare bepalen wat voor soort pinot blanc (pinot bianco, Weissburgunder) ontstaat: een zacht frisse, vriendelijke, niet al te uitgesproken wijn of één met meer klasse en karakter. Ook de manier van wijnbereiding heeft invloed: in Duitsland ontdekte men bijvoorbeeld dat gisting en rijping op vat tot imponerende resultaten kan leiden.

Wijn-spijscombinaties[bewerken | brontekst bewerken]

Vis, gevogelte, wit vlees, eiergerechten, quiche, milde kazen. Pinot blanc wordt klassiek gebruikt als combinatie met witte asperges.