Plaça de les Glòries Catalanes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voormalig zicht op Plaça de les Glòries Catalanes in 2005 met de ondertussen afgebroken verhoogde autowegen

Plaça de les Glòries Catalanes, vaak afgekort tot Glòries, is een groot plein in Barcelona. Het oorspronkelijke ontwerp was van Ildefons Cerdà om te dienen als stadscentrum in zijn originele stadsplan (Pla Cerdà), maar tegenwoordig heeft het een soort tweede positie. Het ligt in het district Sant Martí dat grenst aan Eixample, op de kruising van de drie belangrijkste verkeersaders van de stad: Avinguda Diagonal, Avinguda Meridiana en Gran Via de les Corts Catalanes. In de 20e eeuw was het lange tijd slechts een druk kruispunt, met een rotonde met verhoogde autowegen. In 2000 is men begonnen met een herinrichting van het gebied rond Glòries om het plein een nieuwe rol in Barcelona te geven en om de noordelijke districten te revitaliseren, dit onder de naam 22@. Deze plannen omvatten ook andere grootschalige plannen in het Sagrera en Fòrum gebied. Het eerste gedeelte van dit project was de bouw van de controversiële wolkenkrabber Torre Agbar.

Het plein tegenwoordig[bewerken]

Het plein lijkt op niets waarvoor het eigenlijk bestemd was. De tegenwoordige Glòries-omgeving is gebouwd in de jaren 60 van de vorige eeuw, met verdere uitbreidingen in de jaren 90 en tijdens de Olympische Zomerspelen van 1992 in Barcelona. Grote delen van het plein zijn ingericht als parkeerplaatsen en het centrale gedeelte is omgeven door betonnen muren, onderdeel van de niet erg fraai ogende verhoogde autowegen. Voor de rest bevinden zich op het plein nog het winkelcentrum Centre Comercial Glòries, de middelbare school IES Salvador Espriu en de Torre Glòries (Torre Agbar). Het plein is ook de plek waar de stad een van de bekendste traditionele openluchtmarkten, Els Encants Vells, houdt.

Het project[bewerken]

Glòries en directe omgeving wordt omgevormd tot een park met een veelheid aan diensten inclusief een openbare bibliotheek, een belangrijk ondergronds treinstation (RENFE en FGC), een openbare kliniek, een sportcentrum en een designmuseum. De integratie met andere gebouwen is al gerealiseerd in het gebied (Teatre Nacional de Catalunya, L'Auditori en Mercat dels Encants) als belangrijk onderdeel van de voorgestelde herinrichting.

Bovendien worden de drie grote verbindingswegen die over Glòries voeren gedeeltelijk ondergronds gelegd om ruimte te maken voor open groene plekken. De markt Els Encants werd verplaatst naar een andere locatie op het plein onder een luifel.

Gebouwen en bouwwerken[bewerken]

Voltooid[bewerken]

Nieuwe markt 'Encants'
Disseny Hub. De verhoogde autoweg links is ondertussen afgebroken

In aanbouw[bewerken]

 • Complex de Cinemes-Plaça de les Arts, by Zaha Hadid
 • Edifici Ona, een gemeentekantoor.

Vervoer[bewerken]

Metro[bewerken]

Bij het plein ligt metrostation Glòries.

Tram[bewerken]

Bus[bewerken]

 • Line 7 Diagonal Mar - Zona Universitària
 • Line 56 Collblanc - Besòs/Verneda
 • Line 60 Pl. Glòries - Zona Universitària
 • Line 92 Pg. Marítim - Gràcia
 • Line B21 Barcelona (Rda. St. Pere) - Sta. Coloma (Av. Ramon Berenguer IV)
 • Line 192 Hospital de Sant Pau - Poblenou

Nit Bus[bewerken]

 • N0 Pl. Portal de la Pau - Pl. Portal de la Pau
 • N2 Hospitalet (Av. Carrilet) - Badalona (Via Augusta)
 • N7 Pl. Pedralbes - Pl. Llevant (Fòrum)

Vervoerprojecten[bewerken]

Een nieuw voorgesteld groot station moet verbinding geven tot de verschillende spoorsystemen van Barcelona, maar is nog in beraad[1].

Cultuur[bewerken]

 • Centre Cultural la Farinera del Clot, een theater.
 • Versus Teatre

Evenementen[bewerken]

 • Barcelona Visual Sound, een multimediafestival gehouden in februari op verschillende locaties in de stad met het Plaça de les Glòries als toneel van de belangrijkste acts.

Hotels[bewerken]

 • Hotel Diagonal Barcelona
 • Hotel Glories, Padilla 173 - 08013 Barcelona

Bronnen[bewerken]

Externe links[bewerken]

Wapen Barcelona Portaal Barcelona