Pleister (medisch)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
AdhesiveBandage.png

Een pleister is een band, aan één kant van kleefstof voorzien, die gebruikt wordt om verbanden te fixeren. Men noemt dit ook wel kleefpleister.

Het wordt verkocht op rollen van circa 3 meter lang in diverse breedtes.

Ook is de term gangbaar voor een gaaspleisterverband of wondpleister, wat een zeer brede kleefband is, in het midden voorzien van een absorberend gaaskompres. Het kan gebruikt worden om kleine bloedingen te stelpen en om te voorkomen dat vuil in kleine wondjes komt.
Pleister of kleefpleister wordt ook weleens gebruikt ter voorkoming van schuring tussen het lichaam en kleding of schoeisel. Hier kan dan ook speciale sporttape voor gebruikt worden.

Een speciale soort is de trekpleister. Dit is een pleister die met bepaalde stoffen (bijvoorbeeld terpentijn, trekzalf, mosterd- of kamferolie) geprepareerd is en die bij huidontstekingen en steenpuisten de afvoer van pus kan bespoedigen.

Alle soorten pleisters zijn medisch hulpmiddelen en zijn voornamelijk verkrijgbaar bij apotheek en drogist, hoewel deze ook vaak te verkrijgen zijn in gewone supermarkten.