Plundering van Rome (455)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Rome geplunderd door de Vandalen

De Plundering van Rome vond plaats in 455 en was een confrontatie tussen de West-Romeinse keizer Petronius Maximus en de Vandalenkoning Geiseric.

Berucht[bewerken]

Deze plundering is in ons geheugen gegrift, als we de dag van vandaag de term Vandaal of vandalisme gebruiken.[1] bij de Etymologiebank.

Controverse[bewerken]

Hevigheid. Nu blijkt er onder de wetenschappers een discussie, dat men zich verwart met de Plundering van Rome (410) door de Visigoten, waar er drie veldslagen nodig waren om de stad te veroveren. Hier kwam Paus Leo I tussen en verzocht Geiseric geen mensen te doden of de stad te verwoesten (platbranden). Geiseric ging akkoord op voorwaarde dat men de poorten van de stad zou openen. Hij hield zich aan zijn woord, maar roofde de stad, gedurende veertien dagen leeg en nam heel wat belangrijke personen mee als gijzelaar of slaaf, w.o. verschillende leden uit de familie van de vermoorde keizer Valentinianus III

Oorzaak[bewerken]

In de jaren 440 n.Chr. hadden keizer Valentinianus III en Vandalenkoning Geiseric een principeovereenkomst over het huwelijk tussen hun kinderen Hunerik en Eudocia, maar beiden waren nog te jong.

Als in 455 Petronius Maximus, keizer Valentinianus III laat vermoorden, neemt hij de keizerin Licinia Eudoxia tot vrouw en laat hij zijn zoon Palladius met Eudocia trouwen. Een streep door de rekening van Geiseric. Als keizerin Licinia Eudoxia om hulp vraagt, gaat hij daar met veel plezier op in.

Theodosiaanse dynastie[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Theodosiaanse dynastie voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Referenties[bewerken]

  • Procopius, 'The Vandalic War' in The History of the Wars, Books III & IV, trans. H.B Dewing (Cambridge; Mass. 1916)
  • Muhlberger, S., The Fifth Century Chroniclers: Prosper, Hydatius and the Gallic Chronicler of 452 (Leeds, 1990) — for Prosper's hagiographic portrayal of Leo.
  • Victor of Vita, History of the Vandal Persecution, trans. J. Moorhead (Liverpool, 1992).
  • Ward-Perkins, B., The Fall of Rome and the End of Civilisation (Oxford, 2005) pp. 17 & 189.
  • Peter Heather, The Fall of the Roman Empire: A New History of Rome and the Barbarians (Oxford University Press, 2006)