Pocketboek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een pocketboek (of kortweg pocket) is oorspronkelijk een boek in zakformaat. In de meest gebruikte betekenis is een pocketboek een klein formaat paperback, mogelijk een goedkope uitgave van een (eerder in ander formaat verschenen) boek. De rug van een pocket is gelijmd; de kaft is een papieren omslag met een plastic laagje.

Boeken in zakformaat bestaan al zeer lang. Het hedendaagse pocketboek ontstond in de Verenigde Staten, waar het vanaf 1939 zeer populair werd als wegwerpartikel.

De eerste Nederlandse pocketseries verschenen voor de Tweede Wereldoorlog: onder andere de ABC-romans, en de Schijnwerpers van Het Spectrum (voorloper van de Prisma-reeks). Maar pas vanaf 1951 werd de pocket in Nederland populair. Een woordspeling en goedkope variant van de pocket is in Nederland de zogenaamde Bouquetreeks, een romantische pocketreeks van Harlequin Enterprises. In de jaren '80 werden de Rainbow-pockets in Nederland een begrip, een kwalitatief goede reeks met fictie en non-fictie.

In Groot-Brittannië kent men onder meer de goedkopere Penguin Books. In Duitsland is er de Deutsche Taschenbuch Verlag (DTV) te Darmstadt, in Frankrijk het impressum Le Livre de Poche.

Populair wetenschappelijke pocketseries bestaan reeds lang: de Duitse Sammlung Göschen (sinds 1891), de Franse reeks Que sais-je ?-(sinds 1941), en in Nederland Servire's encyclopaedie (1942-1957).

Terminologie[bewerken]

Pocketboek is afgeleid van de Amerikaanse serie Pocket Books. Het woord wordt in het Engels dus als naam van een reeks gebruikt, en zelden voor een 'zakformaat boek'. Wel spreekt men soms van een pocket edition.

Het Engelse woord pocketbook betekent in het Brits Engels 'schrift', en in het Amerikaans Engels vooral 'map/tas'.

Een Nederlandse krant heeft in de jaren vijftig een prijsvraag uitgeschreven voor een Nederlandse benaming voor het pocketboek. De winnende benaming, smaldeeltje, is nooit aangeslagen.

In het Engels is een paperback een boek met slappe kaft, zowel een klein als een groot formaat. In het Nederlands wordt paperback uitsluitend gebruikt voor grote pocketboeken. Ook wordt voor klein formaat boeken in het Engels soft cover gebruikt.