Polca

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

POLCA is een afkorting voor: Paired-cell Overlapping Loops of Cards with Authorization.[1] Vrij vertaald: opdrachtkaarten voor in paren gerangschikte overlappende cellen.

POLCA kaart. A1 is de toeleverende productiecel. B2 is de ontvangende productiecel.

POLCA is een MRP systeem waarbij werkplekken, productiecellen of bewerkingstations door de POLCA kaart, aan hun toeleveranciers te kennen geven dat ze gereed zijn om een nieuwe batch te ontvangen. De POLCA kaart, geeft het signaal tot het starten van nieuwe productieorders. Dit principe is onderdeel van pull productie en wordt gebruikt in Lean manufacturing.

Kenmerk[bewerken | brontekst bewerken]

Het kenmerk van het POLCA systeem is dat het productieproces is opgedeeld in productiecellen en dat elke productiecel pas produceert als de ontvangende cel toestemming geeft. Als communicatiemiddel tussen de verschillende productiecellen worden kaarten, de zogenaamde routegebonden kaarten (POLCA kaarten) gebruikt. Het POLCA principe is te vergelijken met de toeritdosering van een snelweg of met het in de luchtvaart vragen om toestemming om te mogen landen. Hiermee worden lange doorlooptijden (files) in de productie voorkomen. Het POLCA systeem in werking lijkt op een polkadans, materiaalstromen ‘dansen’ door de productie.

Werkingsprincipe[bewerken | brontekst bewerken]

Model van het productieproces

In een productieproces, zie figuur, is de POLCA kaart de melding (5) dat het product wat in de cel gemaakt wordt (10) ontvangen kan worden. Het is niet de melding dat met de productie gestart kan worden. Een ander opdracht (order)melding (5) is met het POLCA systeem nodig om de productie te mogen starten.

De POLCA kaart, zie figuur, meldt waar het product vandaan komt A1 en waar het naartoe moet B2.

Bij inrichten van het productieproces worden als eerste de productgroepen gebundeld. Hierna worden de werkcellen gedefinieerd. De communicatie tussen de werkcellen, de routing door de productie, wordt met POLCA kaarten geregeld. Samen met de productieorders voor elke werkcel kan op deze manier een flexibel productieproces worden ingericht. De productie cel mag pas met het werk beginnen als er een order is en een melding dat de ontvangende cel de order kan ontvangen.

Verschil Kanban[bewerken | brontekst bewerken]

De ‘Kanban opdracht’ geeft aan een toeleverende cel de opdracht om iets te doen. Bij het POLCA systeem wordt ‘slechts’ gemeld dat het product ontvangen kan worden.

Voordelen[bewerken | brontekst bewerken]

Door het gebruik van het POLCA systeem, wordt de werklast gelijkmatig over de productiecellen verdeeld. Hiermee wordt voorraadvorming (buffers) voorkomen, waardoor er een efficiënt productieproces ontstaat. Het is een simpele methode om efficiënt het productieproces te sturen. De POLCA kaart stuurt de productie orders zodanig dat er op een bepaalde plek niet te veel werk aanwezig is terwijl ergens anders te weinig werk onderhanden is.

Nadelen[bewerken | brontekst bewerken]

Productieprocessen met samenstellingen, die uit veel onderdelen bestaan, zijn met het POLCA systeem moeilijker te managen. Door met overkoepelende ERP-systemen te werken, is dit nadeel redelijk te beheersen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In wezen wordt het POLCA-principe al vrij lang algemeen toegepast in de luchtvaart. In de lucht zijn files of de zogenaamde ‘wachtbuffer’ niet wenselijk. Het POLCA-systeem is in 1998 door Rajan Suri als een variant op het Kanban systeem, bedacht.[2]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]