Poleposition

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Zie Pole Position voor het computerspel.
Poleposition op de Nürburgring

Poleposition is een term uit de gemotoriseerde sporten (onder andere Auto- en Motorsport) die de beste startplaats voor de wedstrijd aanduidt. (De startopstelling op een circuit wordt ook wel "grid" genoemd.)

De coureur die van poleposition start heeft een aanzienlijk voordeel bij de start van de race. Hij hoeft zijn eerste positie alleen te 'verdedigen' en kan (mits hij zijn positie bij de start behoudt) in eerste instantie rijden zonder rekening te houden met rijders voor zich. Op circuits met weinig rechte stukken en veel bochten is het voordeel van een goede startpositie nog belangrijker, omdat een voorgaande rijder passeren op een dergelijk circuit meestal erg moeilijk is. Een goed voorbeeld van zo'n circuit is het circuit van de Grand Prix van Monaco.

De term "poleposition" is afkomstig uit de paardenraces, waar de nummer één aan de binnenkant van de baan aan de binnenste paal mag starten.

De poleposition wordt doorgaans toegekend aan de coureur die tijdens de "kwalificatie" de snelste rondetijd heeft gereden.

In sommige sporten, zoals motorcross en rallycross, is de poleposition geen vaste plaats, maar mag de winnaar van de kwalificaties zelf de beste startplaats uitzoeken.

Zie ook[bewerken]