Polina Zjerebtsova

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Polina Zjerebtsova
Polina Zjerebtsova Duitsland, Literary Festival 2015
Algemene informatie
Volledige naam Polina Viktorovna Zjerebtsova
Geboren 20 maart 1985
Geboorteplaats Tsjetsjenië Grozny
Land Vlag van Rusland Rusland
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Polina Zjerebtsova (Russisch: Полина Викторовна Жеребцова) (Tsjetsjenië Grozny, 20 maart 1985) is dichter, auteur van dagboeken over haar jeugd en kinderjaren, waarin drie Tsjetsjeense oorlogen plaatsvonden. Ze werkt vanaf 2002 als journalist, is lid van de Russische Journalistenbond, van PEN-club. Ze ontving in Jeruzalem het diploma van de internationale Janusz Korczak-prijs, in twee categorieën (kort verhaal en onderzoeksjournalistiek).

In 2012 ontving ze het diploma van de A. Sacharovprijs: Voor journalistiek als daad van handelen.

In 2013 Polina ontvangen politiek asiel in Finland.

Oorlog, 1995 (auteur Polina)

Leven[bewerken | brontekst bewerken]

Polina Zjerebtsova werd in 1985 in Grozny geboren en heeft daar bijna tot haar twintigste gewoond. Omdat in haar voorgeslacht een groot aantal nationaliteiten voorkomt, ziet ze zichzelf als wereldburger.

In 1994 begint Polina een dagboek bij te houden, waarin ze de dingen vastlegt, die om haar heen gebeuren. Dit dagboek beslaat haar jeugd en kinderjaren, waarin drie Tsjetsjeense oorlogen plaatsvonden. School, eerste verliefdheid, ruzie met ouders, de dingen die elke tiener kent, gaan in Polina's leven hand in hand met bombardementen, verwoesting en armoede. Eind 1999 raakt ze als veertienjarige zwaargewond door granaatscherven.

"Ik overleefde martelingen, genocide en schijnexecuties. Ik heb het grootste deel van mijn familie verloren door de bommen. Ik verloor mijn huis, onze bibliotheek met vele duizenden boeken, en, natuurlijk, mijn gezondheid. In mijn jeugd gingen mijn tanden loszitten en vielen uit door de honger. Denk u dat ik zoiets kan vergeten? Polina Zjerebtsova."[1]

In 2010 slaagt ze voor haar studie als leraar psychologie aan de Universiteit Noord-Kaukasus. Na bedreigingen en grote druk van zowel Russische als Tsjetsjeense zijde wegens haar inmiddels verschenen Tsjetsjeense dagboeken, krijgt ze in 2013 samen met haar man politiek asiel in Finland.

dagboek, 1995

Werken[bewerken | brontekst bewerken]

Publicaties in andere talen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]