Politbureau van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Politiek in de Sovjet-Unie


Politiek van de Sovjet-Unie


Portaal  Portaalicoon  Politiek

Het Politbureau van het Centraal Comité van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie (Russisch: Политбюро ЦК КПСС, Politbjuro TsK KPSS) was het beleidmakende orgaan van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie (CPSU). Tussen 1952 en 1966 droeg het Politbureau de naam Presidium.[1]

Het Politbureau bestond uit de belangrijkste en machtigste personen van het Centraal Comité. Het Centraal Comité koos het Politbureau om de partij te besturen tussen de sessies van het Centraal Comité in. Het Politbureau moest volgens de partijstatuten verantwoording afleggen aan het Centraal Comité. In werkelijkheid was het Politbureau het ware machtsorgaan waar alle belangrijke beslissingen werden genomen. Het Politbureau bestuurde via de partij ook het land, omdat alle ministers en andere politici lid waren van het Politbureau.

Het Politbureau bestond uit stemhebbende (volledige-) en niet-stemhebbende (kandidaat-)leden. De machtigste leden van het Politbureau waren tevens lid van het Secretariaat. De secretaris-generaal, het hoofd van het Secretariaat was altijd lid van het Politbureau. Ofschoon het Politbureau geen officiële voorzitter kende kan men aannemen dat de secretaris-generaal de vergaderingen van het Politbureau leidde.

In 1990, tijdens het 29ste Congres van de CPSU, werd besloten de macht van het Politbureau over te dragen aan het parlement. In augustus 1991 verdween het Politbureau toen de CPSU werd opgeheven.

Het Politbureau was een mannenbolwerk, door de geschiedenis van de CPSU heen hadden maar een paar vrouwen zitting in dit orgaan.

Samenstelling Politbureau[2][bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Bron[bewerken | brontekst bewerken]

  • Geschiedenis en instellingen van Rusland en de Sovjetunie, 1989, door Jan Neckers (uitgegeven door de BRT en de Teleac)

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Verwijzingen[bewerken | brontekst bewerken]