Polydore Beaufaux

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Oosters meisje met een duif (jaar onbekend)

Polydore Beaufaux (Court-Saint-Étienne, 30 november 1829Waver, 7 mei 1905) was een Belgisch kunstschilder.

Levensloop[bewerken]

Hij studeerde van 1844 tot 1850 aan de Kunstacademie in Antwerpen. In 1857 kwam hij als laureaat uit de Romeprijs-wedstrijd voor schilderkunst. In de jaren die volgden (1859-1863) reisde hij als Romeprijsbursaal in Frankrijk (Parijs) en Italië (Rome, Firenze, Napels).

In 1864 werd hij als professor aangesteld aan de Antwerpse academie voor de cursus "tekenen naar het leven". Tot zijn leerlingen behoorden Alfred Elsen, Léon Abry, Edward Portielje, Gerard Portielje, Eugène Wolters, Franz De Vadder en Leo Van Aken.

In 1889 maakte hij een reis in Engeland. In hetzelfde jaar verliet hij Antwerpen en vestigde zich in Waver. Het jaar daarop raakte hij verlamd aan de hand waardoor hij niet meer kon schilderen.

Oeuvre[bewerken]

Polydore Beaufaux schilderde bijbelse taferelen, portretten en genrestukken. Hij nam regelmatig deel aan de Driejaarlijkse Salons en aan de Wereldtentoonstelling van 1867 in Parijs.

Musea[bewerken]

  • Antwerpen, K.M.S.K.: Salome bespiedt de onthoofding van Johannes de Doper (1873); Vinding van het lijk van Sint-Stefanus

Literatuur[bewerken]

  • Allgemeines Künstlerlexikon, deel 8, München-Leipzig (K.G. Saur Verlag), 1994.