Pomègues

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pomègues
Eiland van Frankrijk
Pomègues (Frankrijk)
Pomègues
Locatie
Land Frankrijk
Locatie Middellandse Zee
Coördinaten 43° 17′ NB, 5° 18′ OL
Algemeen
Inwoners 100
Lengte 2,7
Hoogste punt 89
Portaal  Portaalicoon   Frankrijk

Pomègues is een Frans eiland in de Middellandse Zee en het grootste eiland van de Frioul-archipel. Het eiland ligt op zo'n 4 km van Marseille. Pomègues is met een kunstmatige dam verbonden met het eiland Ratonneau. Beide behoren tot de agglomeratie Marseille.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Pomègues heeft een natuurlijke haven die waarschijnlijk al door de Romeinen werd gebruikt. In 1627 werd deze haven uitgerust om scheepsbemanningen in quarantaine te kunnen plaatsen. Koning Hendrik IV liet rond 1600 een fort bouwen op Pomègues om de haven van Marseille te beschermen tegen piraten. Maar na nog geen eeuw werd het fort verlaten. Pomègues en buureiland Ratonneau zijn sinds 1822 met elkaar verbonden door een dam (la digue Berry). Eind negentiende eeuw werd het fort van Pomègues terug in gebruik genomen en uitgebouwd volgens plannen van Raymond Adolphe Séré de Rivières. Tussen het fort en de haven werd in 1860 een wachttoren gebouwd, La tour de Pomeguet. Tijdens de Tweede Wereldoorlog plaatsten de Duitsers een kustbatterij voor 240 mm kanonnen op het eiland. Deze bouwwerken, met een blockhaus, bleven onafgewerkt.

Natuur[bewerken | brontekst bewerken]

Pomègues en de Frioul-archipel bestaan uit kalkrotsen en kennen een extreem droog klimaat. Ze maken deel uit van het Parc Maritime des Îles du Frioul.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

Florence Donnarel, Une oasis en ville, le parc national des Calanques, Détours en France, januari-februari 2018