PontMeyer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

PontMeyer is een leverancier van hout, plaat- en bouwmaterialen. De oudste voorloper van het bedrijf is opgericht in 1828 en vestigde zich in 1876 te Zaandam. Het bedrijf heeft zich ontwikkeld tot specialist in plaatmaterialen voor afbouw en ruwbouw. Anno 2020 heeft PontMeyer 48 vestigingen in Nederland.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In het jaar 1828 richtte William Pont samen met Jacob Boot te Edam de firma Jacob Boot & Comp. op. De toen 22-jarige Pont ontving een erfenis van zijn grootvader en investeerde die in het bedrijf. Aan de vele naamswijzigingen is af te lezen dat Pont steeds meer invloed kreeg. In 1890 werd de formele naam van het bedrijf N.V. Houthandel, voorheen William Pont te Edam en Zaandam.[1] De handelsnaam van de onderneming veranderde van Jacob Boot & Comp, naar Firma Boot en Pont, vervolgens Pont & Boot en tenslotte Firma William Pont (1844).[2] Oude relikwieën van de familie zijn nog steeds te zien in het Edams Museum.

Vanuit de kleine zeehaven in Edam importeerde het bedrijf rechtstreeks hout vanuit Rusland en de Scandinavische landen. Toen de vrachtschepen te groot werden besloot Firma William Pont te verhuizen naar de Zaandamse haven, die in 1885 toegankelijk werd door het graven van Zijkanaal G. Daarmee vestigde het bedrijf zich in de streek die groot geworden was met de houtzaagmolen. Deze was uitgevonden in de 16e eeuw en won in de volgende eeuw veel terrein in de Zaanstreek. Toonaangevend was het gebied niet meer toen Pont zich er vestigde, maar de handel en verwerking van hout bloeide. De verhuizing werd in 1888 voltooid door opvolgend eigenaar Frederik Hendrik Pont, zoon van William. De onderneming groeide daarna in een rap tempo. Na de Eerste Wereldoorlog werden verspreid over Nederland een aantal filialen opgericht. Daarnaast startte Pont de destijds bekende kistenfabriek De Phoenix op aan de Halfweg.

De onderneming was tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog een van de  grootste houtafnemers van Rusland. Ook importeerde het vurenhouten balken en gezaagd hout uit Zweden en Finland. De houtloodsen in de Zaandamse haven breidden zich snel uit en Pont had ruim honderd werknemers. Het bedrijf stond bekend vanwege z'n goede lonen en sociale voorzieningen en werd gezien als de grootste houtfirma van Nederland.[bron?]

Overname[bewerken | brontekst bewerken]

Begin jaren 1980 leed het bedrijf grote verliezen op branchevreemde activiteiten, waaronder een speculatieve belegging in gronden in Maleisië. De afschrijving van 60 miljoen gulden overleefde Pont niet, met sanering en gedwongen ontslagen als gevolg. Het bedrijf werd overgenomen en ging verder als Pont-Meijer BV met ongeveer 40 werknemers. Het kernassortiment bestond uit naaldhout, vurenhout, hardhout, meranti, plaatmateriaal en okoumé.

Het bedrijf groeide gestaag door en kreeg in 1986 het predicaat Koninklijk.[3] In 1986 vond er een fusie plaats met Meyer International, waarna het bedrijf verder ging onder de naam PontMeyer. Sinds 1999 is het bedrijf weer in Nederlandse handen met als grootaandeelhouder HAL Investments.[4]

PontMeyer in de 21e eeuw[bewerken | brontekst bewerken]

In het jaar 2000 nam PontMeyer de Koninklijke Houthandel Eecen over. In de jaren daarna experimenteerde PontMeyer als een van de eerste groothandels met een drive-in concept. De eerste ‘Ponton’ werd in Hilversum geopend. Klanten kunnen naar binnen rijden en voor het schap hun spullen droog inladen.

De kredietcrisis van 2007 raakte de bouwsector hard en PontMeyer bleef mede overeind door als een van de eerste in zijn branche flink te reorganiseren. In 2015 nam PontMeyer NV de voormalige DBS-bedrijven over, waaronder Jongeneel, RET en Astrimex.[5] Sinds de definitieve overname in oktober 2015, die gelijkwaardig moest uitpakken, gingen de in totaal negen bedrijven verder onder de vlag ‘TABS Holland’.

De vestigingen van PontMeyer anno 2020:

Pontmeyer Alkmaar Pontmeyer Den Helder Pontmeyer Hoorn Pontmeyer Tilburg
Pontmeyer Almere Pontmeyer Deventer Pontmeyer Huizen Pontmeyer Utrecht
Pontmeyer Amersfoort Pontmeyer Doetinchem Pontmeyer Middelburg Pontmeyer Westland
Pontmeyer Amsterdam Pontmeyer Dordrecht Pontmeyer Nijmegen Pontmeyer Winschoten
Pontmeyer Amsterdam Centrum Pontmeyer Drachten Pontmeyer Nuth (Limburg) Pontmeyer Winterswijk
Pontmeyer Amsterdam Zuidoost Pontmeyer Eindhoven Pontmeyer Oud-Beijerland Pontmeyer Wormerveer
Pontmeyer Arnhem Pontmeyer Eindhoven de Hurk Pontmeyer Oudkarspel Pontmeyer Zaandam
Pontmeyer Beverwijk Pontmeyer Emmeloord Pontmeyer Raalte Pontmeyer Zoetermeer
Pontmeyer Breda Pontmeyer Gorinchem Pontmeyer Roosendaal Pontmeyer Zwaag
Pontmeyer Brielle Pontmeyer Groningen Pontmeyer Rotterdam
Pontmeyer Den Bosch Pontmeyer Heemstede Pontmeyer Rotterdam Noord
Pontmeyer Den Haag Loosduinseweg Pontmeyer Heerenveen Pontmeyer Sneek
Pontmeyer Den Haag Mercuriusweg Pontmeyer Hilversum Pontmeyer Steenbergen

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  1. DE REE Archiefsystemen BV, Toegang PA-0281 : N.V. Houthandel, voorheen William Pont te Edam en Zaandam. www.archieven.nl. Gemeentearchief Zaanstad. Geraadpleegd op 24 april 2020.
  2. Pont-Meijer bv [ZaanWiki]. www.zaanwiki.nl. Geraadpleegd op 20 april 2020.
  3. (nl) Martijn, Hout aan de Zaan. Uitgeverij Noord-Holland (11 november 2013). Geraadpleegd op 20 april 2020.
  4. (nl) 'Welkome stap HAL met Pontmeyer'. Telegraaf (23 juni 2015). Geraadpleegd op 20 april 2020.
  5. PontMeyer en Deli Building Supplies samen verder. www.npex.nl. Geraadpleegd op 20 april 2020.