Naar inhoud springen

Pop-up (concept)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door De Wikischim (overleg | bijdragen) op 5 aug 2019 om 22:48.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Enkele containers vormen een pop-uprestaurant voor het programma Mijn Pop-uprestaurant

Pop-up (uit het Engels, letterlijk opduiken) is een concept dat in principe wijst op de tijdelijke aard van een winkel, museum, restaurant enzovoort. Redenen om te kiezen voor een pop-upvestiging zijn onder andere de mogelijkheid om de markt af te tasten door een laagdrempelige inspanning (bijvoorbeeld: niet gebonden zijn door lange huurcontracten) of de wens om in te spelen op actuele omstandigheden (bijvoorbeeld: in de zomermaanden een pop-upwinkel openen aan een strand).[1] Gemeenten of eigenaren van een pand kunnen ervoor kiezen om zulke tijdelijke winkels of ateliers aan te trekken, omdat ze zo leegstand willen tegengaan.[2]

Soorten

Een pop-up kan in verschillende soorten voorkomen:

  • Een pop-upwinkel is de meest voorkomende vorm van een pop-up: zo'n winkel komt meestal in een tijdelijk leegstaande ruimte of ruimte die te huur is. Tijdens evenementen kunnen pop-upwinkels die aansluiten op de interessesfeer van het doelpubliek ook in speciaal opgerichte locaties geopend worden.
  • Een pop-upbar: speciale zomerbars in een stadscentrum, vaak met zand op (een stuk van) de vloer en een zomerse inrichting.
  • Een pop-uprestaurant, mede bekend geworden door het gelijknamige tv-programma.
  • Een pop-upmuseum, een tijdelijke tentoonstelling die bijvoorbeeld kan worden ingericht wanneer een museum sluit voor renovatie.
  • Een pop-uptoilet, een toilet dat zich ondergronds bevindt en indien gewenst op straatniveau kan worden getild. Deze volautomatische toiletten zijn onder meer in Amsterdam te zien.[3]
Zie de categorie Pop-up retail van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.