Portaal:Atletiek/Uitgelicht/35

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Lars Riedel in december 2015.

Lars Riedel (Zwickau, 28 juni 1967) is een Duitse voormalige discuswerper. Hij werd olympisch kampioen, vijfvoudig wereldkampioen, Europees kampioen en meervoudig Duits kampioen in deze discipline. Hij nam viermaal deel aan de Olympische Spelen en behaalde hierbij een gouden en een zilveren medaille. Hij domineerde de atletiekwedstrijden in de jaren negentig. Met zijn persoonlijk record van 71,50 m staat hij negende op de ranglijst aller tijden (peildatum augustus 2023).

Biografie[brontekst bewerken]

Lars Riedel begon met zijn atletiekcarrière in Oost-Duitsland. In 1983 sloot hij zich aan bij SC Karl-Marx-Stadt. Zijn eerste grote internationale wedstrijden waren de wereldkampioenschappen voor junioren in 1986 en de EK in 1990, waarbij hij geen medailles won. Zijn eerste grote succes behaalde hij in 1991 door op de WK in Tokio de wereldtitel te veroveren. Dit titel zou hij hierna nog viermaal winnen.

Toen Oost-Duitsland viel, verloor hij ook zijn trainer en stopte met regulier te trainen. Toen hij zijn nieuwe trainer Karlheiz Steinmetz ontmoette van USC Mainz, pakte hij de draad weer op.

Verder lezen