Portaal:Brazilië/Uitgelichte artikels/48

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De baai van Rio de Janeiro tijdens de 2e Marineopstand
(1894), Die Gartenlaube

De Marineopstand (Portugees: Revolta da Armada) is de benaming van twee opstanden gericht tegen de Braziliaanse regering. De opstanden werden geleid door marineofficieren.

De Eerste Marineopstand (Primeira Revolta da Armada) vond plaats in november 1891. Aanleiding voor de opstand was het handelen van de president, maarschalk Manuel Deodoro da Fonseca, die op 3 november 1891 het Nationaal Congres (Braziliaans parlement) ontbond en de staat van beleg afkondigde. President Da Fonseca werd de de facto dictator van Brazilië.

De Tweede Marineopstand volgde toen maarschalk Floriano Peixoto president werd en Custódio de Melo tot minister van Marine benoemde. De Melo verkreeg steeds meer macht en de relatie tussen de president en minister verslechterde. Andere officieren betwijfelden of president Peixoto wel recht had om president te mogen zijn. Hij was weliswaar vicepresident onder Da Fonseca, maar mocht het presidentschap pas overnemen wanneer zijn voorganger er de helft van zijn ambtstermijn had opzitten. Da Fonseca was pas 9 maanden president. In maart 1892 overhandigden ontevreden officieren de president een manifest en vroegen hem nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Peixoto weigerde.