Portaal:Brazilië/Uitgelichte artikels/5

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Een anaconda

De anaconda is een slang uit de familie van de boa's. Na de netpython is het de langste slang ter wereld. Het langste exemplaar mat 8,45 meter. Een volwassen anaconda kan tot 250 kilogram wegen. De kleur is donkergroen met zwarte vlekken; jongere dieren zijn lichter gekleurd en hebben een luipaardtekening of soms een nettekening. De anaconda is levendbarend en kan tot 50 jongen per keer baren.

Deze wurgslang komt voor in Zuid-Amerika, voornamelijk langs het stroomgebied van de Amazone en de Orinoco. De naam komt echter uit het Tamil en betekent olifantendoder. Hij is waarschijnlijk ooit gegeven aan de netpython die in Sri Lanka voorkomt, en wordt nu gebruikt voor deze soort die ongeveer even groot wordt.

Anaconda's eten voornamelijk knaagdieren en vogels. Volwassen exemplaren eten soms kleine kaaimannen en hoefdieren zoals zwijnen en geiten. Jongere dieren eten minder grote zoogdieren, vogels en andere slangen -- ook elkaar. Er zijn enkele berichten bekend van mensen die ten prooi zijn gevallen aan deze slangen.

Jagen doet de anaconda vooral overdag. Dit kan gebeuren op twee manieren, afhankelijk van het gewicht van de slang. Jonge en kleine dieren jagen liefst vanuit een tak of struik, waarbij ze de prooi van boven benaderen en zich op het slachtoffer laten zakken en er omheen kronkelen. Oudere en grotere dieren zijn hiervoor te zwaar en gaan daarom half onder water liggen om hun prooi van onderen te grijpen, het water in te trekken en te wurgen.