Portaal:Brazilië/Uitgelichte artikels/7

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Straat in het historisch centrum van Olinda

Olinda is een stad in de deelstaat Pernambuco met een lange koloniale geschiedenis. Tegenwoordig is de stad een toeristische trekpleister. Deels komt dit door het historische centrum, dat als Werelderfgoed vermeld staat op de lijst van UNESCO. Verder trekt de stad veel toeristen door de locale cultuur. In 2006 was Olinda de Culturele Hoofdstad van Brazilië.

Olinda werd gesticht door Duarte Coelho op 12 maart 1537. Door suikerproductie en extractie van brazielhout verkreeg de stad in minder dan twintig jaar een zo grote rijkdom dat het Lissabon naar de kroon steeg. In 1630 namen de Nederlanders de stad in als onderdeel van Nederlands-Brazilië. Zij besloten om hun hoofdstad niet in Olinda te vestigen maar in het nabijgelegen Mauritsstad (het huidige Recife). Daarop haalden zij de rijkdommen uit Olinda weg en staken de stad in brand. Na het vertrek van de Nederlanders bleef de stad lange tijd in de schaduw staan van Recife. Toch kreeg Olinda in 1676 stadsrechten.

Administratief maakt Olinda deel uit van de metropool Recife. Hoewel het historisch centrum relatief veilig is staan de buitenwijken bekend als gewelddadig. Het historisch centrum bestaat uit twee gedeelten. Het eerste is een laaggelegen wijk met smalle keienstraten en gekleurde gevels. Het tweede is de heuvel Alto da Sé van waaruit men een prachtig uitzicht heeft over de kust. De meeste bezienswaardigheden zijn op deze twee plaatsen te vinden.