Portaal:Colombia/Steden/08

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Medellín, ciudad de la primavera eterna; "stad van de eeuwige lente", is de tweede stad van Colombia. De stad, in een verstedelijkt gebied van 3,6 miljoen inwoners (2012), gelegen in de Cordillera Central, werd op 2 maart 1616 gesticht door Francisco de Herrera Campuzano. In 1674 verkreeg Medellín officieel de naam van haar Spaanse naamgenoot; Medellín (Spanje).

In de 20ste eeuw maakte de stad, onder invloed van de industrialisering, een spectaculaire groei door en verschenen aan de rand van de stad grote sloppenwijken. In de jaren tachtig was de stad in de ban van het drugskartel onder leiding van Pablo Escobar en het bijkomende geweld. In 1981 sloten de Verenigde Staten zelfs hun consulaat in de stad en riepen ze een negatief reisadvies uit voor de stad.

Vanaf het begin van de 21ste eeuw is de stad weer een stuk veiliger geworden en wordt er hard gewerkt aan de modernisering van de stad. Zo werd in 1995 de metro van Medellín geopend, waarmee Medellín de enige Colombiaanse stad is met een metronetwerk.

Het toeristische centrum van de stad is El Poblado, waar 's avonds de toeristen en paisas bij een ontspannen sfeer flaneren rond Parque Lleras. De vele restaurants, gespecialiseerd in bandeja paisa, bars en discotheken stromen vol met de spreekwoordelijk mooiste dames van het land.

Elk jaar begin augustus stroomt de stad vol met toeristen voor de Feria de las flores, het bloemenfestival in de stad. Uit binnen- en buitenland komt men om naar de silleteros, versierde bloemenpanelen die meestal op de rug gedragen worden, te kijken.

Feria: Feria de las flores - 10 dagen begin augustus