Medellín (Colombia)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Medellín
Plaats in Colombia Vlag van Colombia
Flag of Medellín.svg Escudo de Medellin.svg
Medellín (Colombia) (Colombia (hoofdbetekenis))
Medellín (Colombia)
Situering
Departement Antioquia
Coördinaten 6° 15′ NB, 75° 36′ WL
Algemeen
Oppervlakte 381 km²
Inwoners (2013) 2.441.123
(5820 inw./km²)
Hoogte 1538 m
Website medellin.gov.co
Foto's
Catedral de Nuestra Señora de la Candelaria-Medellin.JPG
Basílica Menor de Nuestra Señora de la Candelaria
Portaal  Portaalicoon   Colombia

Medellín is een stad in het noordwesten van Colombia. Het is de hoofdstad van het departement Antioquia en telde in 2006 2,4 miljoen inwoners. Hiermee is de stad na Bogota de grootste stad van het land. Medellín is gelegen in de Valle de Aburrá en het gelijknamige metropolitane gebied Valle de Aburrá (Aburra-vallei), een gebied met meer dan 3,2 miljoen inwoners en een industrieel en commercieel centrum. De rivier de Medellín loopt langs de stad.

De stad werd in 1616 gesticht door Francisco Herrera y Campuzano. Aan het eind van de 20ste eeuw had de stad te maken met veel geweld en criminaliteit, onder andere door het kartel van Medellín, onder leiding van Pablo Escobar. Waar in Medellin aan het eind van de jaren tachtig van de twintigste eeuw gemiddeld 4000 moorden per jaar gepleegd werden, is de stad de laatste jaren er een stuk veiliger op geworden en zijn de criminaliteitscijfers spectaculair gedaald.

Geschiedenis[bewerken]

De stad Medellín werd officieel gesticht op 3 maart 1616 door Francisco Herrera y Campuzano onder de naam Poblado de San Lorenzo. Op 2 november 1675 werd de naam van de stad veranderd in Villa de Nuestra Señora de la Candelaria de Medellín. In 1813 werd Medellín uitgeroepen tot stad en dertien jaar later werd de stad de hoofdstad van de staat Antioquia.

Feestelijke kerstversiering in Medellín

In de 20ste eeuw maakte de stad, onder invloed van de industrialisering, een spectaculaire groei door en verschenen aan de rand van de stad grote sloppenwijken. In de jaren tachtig was de stad in de ban van het drugskartel onder leiding van Pablo Escobar en het bijkomende geweld. In 1981 sloten de Verenigde Staten zelfs hun consulaat in de stad en riepen ze een negatief reisadvies uit voor Medellín.

Vanaf het begin van de 21ste eeuw is de stad weer een stuk veiliger geworden en wordt er hard gewerkt aan de modernisering van de stad. Zo werd op 30 november 1995 de metro van Medellín geopend, waarmee Medellín de enige Colombiaanse stad is met een metronetwerk.

Administratieve indeling[bewerken]

Medellín is ingedeeld in zes zones, die onderverdeeld zijn in 16 comunas, die op hun beurt weer zijn onderverdeeld in 249 wijken. Daarnaast kent de stad nog zes corregimientos, een soort suburbane zones, die eveneens onderdeel zijn van de gemeente Medellín.

zones van Medellín

De zones, comunas en corregimientos:

  • Zone zuidoost: Comuna El Poblado
  • Zone zuidwest: Comuna Guayabal, Comuna Belén
  • Zone centrum west: Comuna Laureles - Estadio, Comuna La América, Comuna San Javier
  • Zone centrum oost: Comuna La Candelaria, Comuna Villa Hermosa, Comuna Buenos Aires
  • Zone noordwest: Comuna Castilla, Comuna Doce de Octubre, Comuna Robledo
  • Zone noordoost: Comuna Aranjuez, Comuna Manrique, Comuna Popular, Comuna Santa Cruz
  • Corregimientos: Palmitas, San Cristóbal, Altavista, San Antonio de Prado, Santa Elena

Cultuur[bewerken]

Medellín staat bekend als de stad van de eeuwige lente. Inwoners van de stad worden vaak Paisas genoemd, al is dit officieel een benaming voor mensen uit de Paisa-regio die bestaat uit de provincies Antioquia, Risaralda, Quindío en Caldas.

Festivals[bewerken]

Het belangrijkste festival van de stad is de Feria de las Flores (bloemenfeest), dat elk jaar begin augustus plaatsvindt. Zogenaamde silleteros (bloemenverkopers) lopen met een houten plank vol bloemen (silleta) op hun rug. Het hoogtepunt van dit feest is de parade die aan het eind wordt gehouden, waarbij enorme bloemstukken door de stad worden gedragen. Een onderdeel van het festival is de verkiezing van de Reina Internacional de las Flores (internationale bloemenkoningin). Andere evenementen zijn onder andere het Internationale Poëziefestival, het Jaarlijkse Tangofestival, het Humorfestival en de Optocht van Mythes en Legendes.

Sport[bewerken]

Medellín kent twee grote voetbalclubs, Atlético Nacional en Independiente Medellín. Atlético Nacional behoort tot de beste en meest populaire clubs van het land en de wedstrijden tussen beide teams zijn grote evenementen. Daarnaast is Medellín de geboortestad van de wielrenner Santiago Botero en staat de stad bekend om haar goede zwemteams.

Vervoer[bewerken]

Medellín kent twee busstations: Terminal Del Norte en Terminal Del Sur. De metro van Medellín is uniek voor het land: als enige in Colombia heeft de stad zo'n vervoerssysteem. De stations van de metro zijn verbonden met de Metro Cable, drie kabelbanen die passagiers vervoeren naar de hoger gelegen wijken van Medellín.

Religie[bewerken]

De stad is de zetel van een Rooms-Katholiek aartsbisdom.

Partnersteden[bewerken]

Bekende inwoners van Medellín[bewerken]

Geboren[bewerken]

Galerij[bewerken]

Externe link[bewerken]