Portaal:Film noir/Schrijvers en boeken 50

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Dashiell Samuel Hammett (Saint Mary's County (Maryland), 27 mei 1894New York, 10 januari 1961) was een Amerikaans schrijver. Zijn bekendste boek is de detectiveroman The Maltese Falcon (1930), waarvan de verfilming uit 1941 een van de eerste echte klassiekers in het film noir- genre was.

Dashiell verliet de school toen hij dertien jaar oud was, en reisde en werkte vervolgens in de Verenigde Staten. Na de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) was hij gedurende acht jaar een privédetective, een ervaring die veel van het materiaal voor zijn romans leverde. De eerste twee, Red Harvest (1929) en The Dain Curse (1929) werden meteen een succes. In The Maltese Falcon uit 1930 introduceerde Hammett zijn bekendste personage, Sam Spade, het prototype van de harde detective waarmee Dashiell de trend zette.

lees verder...

De Maltezer valk (The Maltese Falcon) is een detectiveroman van Dashiell Hammett uit 1930. Dit verhaal over privédetective Sam Spade lag aan de basis van het Amerikaanse harde misdaadgenre ("hard-boiled fiction"). In 1941 werd The Maltese Falcon een succesvolle film noir met Humphrey Bogart.

Verhaal

Sam Spade en Miles Archer hebben een detectivebureau in San Francisco. In opdracht van een zekere juffrouw Wonderly moet Archer Floyd Thursby schaduwen, een man die zou weten waar haar vermiste zus is. Tijdens deze nachtelijke opdracht wordt zowel Archer als Thursby neergeschoten. De politie beschouwt de zwijgzame Spade als een verdachte, want hij had een affaire met Archers vrouw Iva. Juffrouw Wonderly blijkt in werkelijkheid Brigid O'Shaughnessy te heten en ze heeft helemaal geen zus.

Spade krijgt bezoek van Joel Cairo, die hem 5000 dollar aanbiedt voor de Maltezer valk, maar Spade weet niet waar hij het over heeft. Hij merkt dat hij geschaduwd wordt door een jongen, Wilmer Cook. Hij ontdekt dat Cairo en Cook handlangers zijn van Casper Gutman, een zwaarlijvige schurk die al jaren op zoek is naar de Maltezer valk. Deze valk was een zestiende-eeuws geschenk van de Orde van Malta aan de koning van Spanje. Ze bestaat uit waardevolle juwelen met een zwarte glazuurlaag als camouflage. Brigid O'Shaughnessy en Floyd Thursby werkten vroeger voor Gutman, maar daarna zijn ze op eigen houtje naar de valk gaan zoeken.

lees verder...Portaal:Film noir/Schrijvers en boeken 53 - Portaal:Film noir/Schrijvers en boeken 50 - Portaal:Film noir/Schrijvers en boeken 51