Portaal:Filosofie/Uitgelicht 28

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Een drogreden is, in het algemeen, een onjuiste redenering. Meer specifiek verstaat men in de moderne retorica onder dit begrip een 'verkeerde zet' in een redenering. De redenering verliest daardoor vaak haar logische geldigheid, maar kan evengoed nog wel aannemelijk lijken.

Een voorbeeld is: "Mijn standpunt is correct want ik heb verstand van dit onderwerp." Omdat verstand van een onderwerp hebben niet betekent dat je het altijd bij het juiste eind hebt, is de redenering niet logisch geldig. In een discussie wordt zo'n drogreden gemakkelijk onderuit gehaald.

Reeds in de klassieke oudheid onderscheidde men een aantal drogredenen. Deze zijn nog steeds bekend onder hun Latijnse namen, zoals argumentum ad baculum, argumentum ad populum en argumentum ad misericordiam. Ook aan 'moderne' drogredenen wordt wel een Latijnse naam toegekend, zie bijvoorbeeld de reductio ad Hitlerum.

Drogredenen worden vaak opzettelijk gebruikt door demagogen of in reclame, maar ze worden ook vaak gebruikt door mensen die niet weten dat het drogredenen zijn, en denken dat het correcte argumenten zijn. Verder worden drogredenen vaak in humor gebruikt. In dat geval ligt het drogreden-zijn er meestal dik bovenop.