Portaal:Georgië/Uitgelicht/03

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nationaal park Kazbegi, het populairste beschermd natuurgebied

Georgië heeft bijna 100 Beschermde natuurgebieden waaronder veertien strikte natuurreservaten en dertien nationale parken. De totale oppervlakte van alle beschermde gebieden is 7.983 km2, wat neerkomt op 11,5% van het grondgebied van het land. Nationaal park Bordzjomi-Charagaoeli is het grootste nationaal park, dat een oppervlakte heeft van 1.076 km2. Het Lagodechi strikt natuurreservaat is het oudste beschermd natuurgebied in Georgië en werd opgericht in 1912.

De natuurgebieden zijn zeer verschillend van karakter. Het bergachtige land heeft veel beschermde natuurgebieden in de bergen, maar er zijn ook natuurgebieden in de laaglanden, in de draslanden van de Colchisvlakte, en in de woestijnachtige gebieden in het uiterste oosten van het land, zoals het nationaal park Vasjlovani. De nationale parken Kazbegi en Toesjeti liggen diep in de Grote Kaukasus en kennen de hoogste bergtoppen. Niet alleen grootse natuurgebieden vallen onder het beschermd natuurbeleid, ook natuurmonumenten zoals de kloof van Martvili en de Prometheusgrotten bij Tskaltoebo.

In 2019 bezochten bijna 1,2 miljoen mensen de beschermde natuurgebieden, waarbij Kazbegi veruit het populairste nationaal park was. De meeste grote natuurgebieden kennen een wandelinfrastructuur voor meerdaagse trektochten.