Portaal:Heelal/Uitgelicht/19

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Zwaartekrachtlenseffect veroorzaakt door een zwart gat dat een achterliggend melkwegstelsel passeert. Rond het zwart gat is een Einsteinring te zien tegenover de richting van het stelsel

Een zwaartekrachtlens (ook gravitatielens) is een zeer sterk zwaartekrachtveld, zoals dat van een sterrenstelsel of een zwart gat, dat het licht van een daarachterliggend voorwerp afbuigt. Dit lens-effect treedt op, wanneer waarnemer, zwaartekrachtveld (lens) en achterliggende voorwerp (bron) ongeveer op één lijn staan.

De aard van het effect hangt af van de onderlinge afstand en positie van waarnemer, lens en bron en van de grootte en de massaverdeling binnen de lens. In het algemeen maakt men onderscheid tussen sterke, zwakke en microlenswerking, hoewel ze ook samen kunnen optreden.

Dat licht zou afgebogen kunnen worden door de zwaartekracht, werd al in 1704 door Isaac Newton geopperd in zijn boek “Opticks”. Op basis daarvan berekende Johann Soldner in 1804 de afbuiging van een lichtstraal die vlak langs de zon gaat op 0,84 boogseconde. In 1911 vindt Albert Einstein dezelfde waarde en stelt voor dit te meten tijdens de zonsverduistering van 1914. Wegens het uitbreken van de eerste wereldoorlog gaat deze meting echter niet door.

Lees verder