Portaal:Insecten/Uitgelicht/37

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Piepjong mannetje platbuik.

De echte libellen of ongelijkvleugeligen (Anisoptera) zijn een onderorde van grote insecten die samen met twee andere onderorden de orde van de libellen (Odonata) vormen. Wereldwijd zijn bijna 3000 soorten echte libellen beschreven. In Europa komen slechts 90 soorten voor (het aantal hangt af van de definitie van Europa). In Nederland zijn 45 soorten aangetroffen, in België ook, maar samen betreft dit 48 soorten.

Echte libellen zijn over het algemeen makkelijk van juffers te onderscheiden vanwege de totaal andere lichaamsbouw.

Bij de echte libellen zijn de achtervleugels breder dan de voorvleugels, weerspiegeld in de naam Anisoptera (ongelijkvleugeligen). De voor- en achtervleugels zijn bij de juffers gelijk, wat ook de betekenis van de naam Zygoptera is. Ook de rustpositie is anders; juffers vouwen deze tegen elkaar achter het lichaam, echte libellen spreiden de vleugels in rust. Echte libellen zijn ware vliegkunstenaars, meer dan juffers.

Echte libellen worden over het algemeen groter (32 tot 105 mm) dan juffers (23 tot 49 mm). De larven hebben dan ook meer tijd nodig om volgroeid te raken dan de larven van juffers. Een enkele soort kan de larvale cyclus in een paar maanden afronden, maar bij de meeste soorten overwinteren de larven 1-3 maal (5 komt echter ook voor). Het imago leeft bij de ongelijkvleugeligen altijd slechts een paar weken of maanden.

Verder lezen