Portaal:Italië/Uitgelicht/09

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Locatie van Toscane

Toscane (Italiaans Toscana, Nederlands soms ook Toscanië) is een regio in centraal Italië, die in het noorden aan Ligurië en Emilia-Romagna, in het oosten aan Umbrië, in het zuiden aan Latium en in het westen aan de Tyrreense Zee grenst. Deze regio wordt vaak gezien als een van de mooiste delen van Italië.

De oppervlakte van de regio Toscane neemt ongeveer een dertiende van het nationale territorium in beslag, oftewel 7,63%. Qua grootte staat de regio op de vijfde plaats, na Sicilië, Piëmont, Sardinië en Lombardije. Van de 1000 Italianen wonen er 61 in Toscane, 6,1% van de totale nationale bevolking.

Wellicht was Toscane de regio waarin de Italiaanse renaissance de beste resultaten behaalde. Onder leiding van de Medici's maakte het toenmalige groothertogdom Toscane een echte bloeitijd door. Het unieke artistieke erfgoed van deze regio bestaat onder meer uit architectuur, schilderkunst en beeldhouwkunst, en is in tientallen befaamde musea verzameld, zoals de Uffizi in Florence.

Toscane staat ook bekend om zijn wijnen. De bekendste zijn chianti, Morellino di Scansano en Brunello di Montalcino.

Toscane heeft 120 natuurreservaten.

Belangrijke toeristische bestemmingen in Toscane zijn de steden Florence, Pisa, Luca, Maremma (in de provincie Grosseto), Crete Senesi, San Gimignano, Volterra en Siena. Toscane stimuleert momenteel "agritoerisme" (agriturismo), waarbij bezoekers op boerderijen verblijven. Lees Verder >>>