Portaal:Jazz/Uitgelicht 289

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Leo Cuypers (Maastricht, 1 december 1947) is een Nederlands componist en pianist. Hij behoort tot de school van de Nederlandse jazz en geïmproviseerde muziek.

Cuypers speelde als kind al drums, om daarna op piano verder te gaan. Hij studeerde enkele jaren aan het conservatorium van Maastricht, maar was binnen de jazz grotendeels autodidact. In 1973, nog maar net 26 jaar oud, ontving hij de prestigieuze Wessel Ilcken Prijs

In de jaren '70 was Cuypers de vaste pianist van het Willem Breuker Kollektief, waar hij begin jaren '80 (na een ruzie met Breuker) uitstapte. Hij bleef echter daarna ook met Willem Breuker, met wie hij het BV Haast label oprichtte, samenwerken. Daarnaast speelde hij samen met onder meer Misha Mengelberg en Theo Loevendie. Voor verschillende projekten stelde hij ook eigen groepen samen. In 1974 voor het album „Live in Shaffy“ met Piet Noordijk, Hans Dulfer en Breuker, de "Johnny Rep Suite“ uit hetzelfde jaar (vernoemd naar de beroemde Ajacied) of zijn Album "Heavy Days are here again“ uit 1981 met Han Bennink, Arjen Gorter en Willem Breuker. De compositieopdracht "De Zeeland Suite“ voor septet werd in 1976 op het Festival voor Nieuwe Muziek Zeeland in Middelburg opgevoerd (met Breuker, Bob Driessen, Gorter, Willem van Manen, Martin van Duynhoven, Harry Miller).