Portaal:Media/Uitgelicht/30

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Prison Break is een Amerikaanse televisieserie van de zender FOX (in Nederland uitgezonden op de zender RTL 5, in België op KanaalTwee), waarvan de tweede jaargang is ingegaan. In de Verenigde Staten kwamen de pilot en de tweede aflevering (Allen) op 29 augustus 2005 op de buis. Op 21 augustus 2006 zijn de uitzendingen van het tweede seizoen in de Verenigde Staten begonnen. De uitzendingen van het derde seizoen starten in de Verenigde Staten op 29 augustus 2007.

De serie is geschreven en gemaakt door Paul Scheuring. Aanvankelijk waren er 13 afleveringen besteld, maar door het grote succes werd dit aantal uitgebreid tot 22 afleveringen. Ook is er een Behind The Wall-aflevering uitgezonden, waarin het verhaal verder werd uitgediept.

In de Verenigde Staten heeft de serie twee nominaties voor een Golden Globe Award en een prijs voor Favorite New TV Drama ontvangen. Het eerste seizoen werd in de VS gemiddeld door ruim 9 miljoen mensen bekeken. Dit kwam mede door de vele reclamespots die Fox uitzond vlak voordat de serie van start ging. In augustus 2005 trok het programma 10,5 miljoen kijkers, en dergelijke kijkcijfers had Fox in die maand sinds 1998 niet meer gehad voor een programma dat in de zomer op maandagavond wordt uitgezonden. lees verder>>>