Portaal:Moderne Tijd/Uitgelicht/42

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Fragment uit de film The Great Dictator
Fragment uit de film The Great Dictator

The Great Dictator (1940) is een film geschreven, geregisseerd en gespeeld door Charlie Chaplin (voluit Sir Charles Spencer Chaplin). Het is vooral een satirische kijk op de toenmalige dictator Adolf Hitler, die in de film Adenoid Hynkel heet. Ook zien we een parodie op de dictator Mussolini die in de film Napolini wordt genoemd.

Chaplin speelt zelf twee rollen in The Great Dictator: die van een joodse kapper en die van de dictator (Hynkel). Dit is trouwens ook de eerste film waarin Chaplin spreekt. Hij heeft dit zo lang mogelijk gemeden, omdat hij bang was dat hij zou vervallen naar 'gewoon nog een komiek' als hij zou spreken.

De film viel bij veel mensen zeer in de smaak, maar bij anderen juist weer niet, omdat ze dachten dat Chaplin een communist was. Hitler heeft de film zelf ook gezien, en hem later opnieuw aangevraagd. Een vriend van Hitler vertelde tijdens een interview zelfs dat hij hartelijk om de film heeft gelachen.

Chaplin gaf overigens later toe, dat als hij wist wat Hitler later allemaal voor vreselijks zou doen, hij nooit deze (komische) film zou hebben gemaakt.

Verder lezen