Portaal:Polen/Uitgelicht/5

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
FSO Warszawa M-20

FSO is een Poolse autoconstructeur die in 1951 werd opgericht door de Poolse staat om de Poolse automobielindustrie terug op gang te trekken na de Tweede Wereldoorlog.

Na de Tweede Wereldoorlog was de Poolse automobielindustrie een ruïne. De heropbouw van die industrie was noodzakelijk en de Poolse regering besliste een autofabriek te bouwen nabij Warschau (PL). De bouw van de fabriek begon in 1948 in Żerań (Noord-Warschau, PL). Ze werd FSO genoemd, kort voor Fabryka Samochodów Osobowych, dat Personenauto Fabriek betekent. Er werd een overeenkomst afgesloten met de Italiaanse autoconstructeur Fiat om in de nieuwe fabriek Fiats te bouwen onder licentie. Het begin van de Koude Oorlog verhinderde echter die plannen.

De Sovjet-Unie kon FSO daarop overtuigen een licentie te kopen voor de Russische GAZ Pobieda M20. De wortels van dat model gingen nog terug tot de Ford model A die tijdens de jaren 1930 in Rusland gebouwd werd. In 1950 werd de licentieovereenkomst getekend en begon de productie van de FSO Warszawa. De meeste FSO-modellen werden naar vele landen in verschillende werelddelen geëxporteerd. Op een bepaald punt in 1968 werden een kwart van de Warszawa's in Oost-Europa, het zuiden van Afrika, China, Egypte, Finland, Mongolië en Turkije verkocht. De FSO Polonez werd ook in enkele West-Europese landen verkocht.