Portaal:Sciencefiction/Uitgelicht/38

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Uitgelicht[brontekst bewerken]

Amazing Stories-uitgave uit 1928

De Geschiedenis van sciencefiction is doorgaans lastig te beschrijven daar het sciencefictiongenre geen vast omlijnd gebied is. Een vrij algemeen erkende definitie is dat sciencefiction beschrijft hoe een veronderstelde werkelijkheid met (min of meer) wetenschappelijke theorieën mogelijk wordt.

Een beginpunt van het sciencefictiongenre is moeilijk te bepalen. De Amerikaanse schrijver Lester del Rey heeft beweerd dat het Gilgamesh epos het eerste sciencefiction-verhaal was. Ook het verhaal van Icarus uit de Griekse mythologie wordt vaak als sciencefiction beschouwd. William Shakespeare's The Tempest (De storm) uit 1611 wordt vaak gezien als het eerste "mad scientist"-verhaal en dit toneelstuk werd eeuwen later als basis voor de sciencefictionfilm Forbidden Planet gebruikt.

De term sciencefiction werd bedacht door uitgever Hugo Gernsback. In 1926 bracht deze het pulpblad Amazing Stories uit, dat specifiek op sciencefictionverhalen was gericht. Het hierin opgenomen verhalengenre werd Scientification genoemd. Enkele jaren later, in 1929, gebruikte hij in Science Wonder Stories, een ander blad van hem, voor het eerst de term Science Fiction. (Lees verder)