Portaal:Sciencefiction/Uitgelicht/52

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Uitgelicht[brontekst bewerken]

Craig Charles speelt Dave Lister

Red Dwarf is een Britse sciencefiction-komedie, bedacht en geschreven door Rob Grant en Doug Naylor. De serie telt 8 seizoenen met in totaal 52 afleveringen, die werden uitgezonden over een periode van 11 jaar. Wereldwijd heeft de serie in de loop der jaren een cultstatus gekregen.

Ondanks de sciencefictionomgeving, is de serie grotendeels een sitcom. De show beleefde zijn hoogtepunt in 1994, toen de aflevering "Gunmen of the Apocalypse" een International Emmy won.

De serie draait om Dave Lister, die werkt aan boord van het mijnschip "Red Dwarf". Hij overleeft als enige een ongeluk waarbij de volledige bemanning van de Red Dwarf sterft, en wordt 3 miljoen jaar na dit ongeluk gewekt uit schijndode slaap. Samen met een hologram van zijn vroegere vriend, een nakomeling van zijn kat en de scheepscomputer begint hij aan een missie om de aarde terug te vinden.

Het concept voor de show werd oorspronkelijk bedacht voor de sketchserie Dave Hollins: Space Cadet, welke onderdeel uitmaakte van de Britse radioserie Son of Cliché op BBC radio 4. (Lees verder)