Portaal:Steden/Uitgelicht stad Internationaal/11

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De Sagrada Família
De Sagrada Família

Barcelona ligt aan de oostkust van Spanje, en is de hoofdstad van de autonome natie Catalonië en tevens de hoofdstad van de provincie Barcelona. De stad Barcelona telde in 2004 1,6 miljoen inwoners inwoners, en is naar aantal inwoners na Madrid de grootste stad van Spanje.

In de 2e eeuw v.Chr. werd op de plek waar nu Barcelona ligt, een Romeinse kolonie gevestigd. De stad heeft een historisch Gotisch centrum, waar veel historische gebouwen intact gebleven zijn. Deze stad is dag en nacht in beweging, Les Rambles is de toeristische slagader van de stad. Men vindt er terrasjes, dagbladenkiosken, vogel- en reptielenverkopers, bloemenstandjes, en vooral veel artiesten die hun kunsten laten zien. Onder deze laatste vooral de levende beelden die deze straat haar typisch karakter geven. Barcelona heeft een universiteit, de Universiteit van Barcelona.

In de Romeinse periode was Barcelona, Barcino, slechts een van de vele vestingen in de route die van Rome via de zuid-Franse kust tot aan Cadiz liep, en had de typische achthoekige vorm van een Romeinse stad. Rond het jaar 900, na de herovering op de Moren werd de stad uitgebouwd door de Catalaanse hertogen tot hun hoofdstad. De stad werd aan de zuidzijde verder uitgebreid met een gebied gelegen tussen de Rambles en de huidige Avinguda del Paral·lel, Ronda de Fontana, Ronda de Sant Antoni en de huidige straat Pelai, in de periode van Philips II, rond 1230 tot 1273.

De stad had tot 12 augustus 1854 een geweldige stadsmuur met 66 torens en tien toegangspoorten. Op deze datum werd een begin gemaakt met het afbreken van deze stadsmuur en de uitbreiding van Barcelona, het "Eixample", met zijn typische rechtlijnige stratenpatroon, een ontwerp van de stedenbouwkundige Ildefons Cerdà.