Portaal:Steden/Uitgelicht stad Internationaal/22

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Winkelcentrum in Jakarta
Winkelcentrum in Jakarta

Jakarta (ook Djakarta) is de hoofdstad en regeringszetel van de Republiek Indonesië. Het ligt op de noord-westkust van het eiland Java. Het officiële inwonertal van Jakarta bedraagt 9.792.000 (per 2004). De agglomeratie telt circa 17 miljoen inwoners. Jakarta is een speciaal hoofdstedelijk gebied met de status van provincie.

Jakarta heette oorspronkelijk Sunda Kelapa. De stad werd later door Fatahillah veroverd, die de stad hernoemde in Jayakarta (op 22 juni 1527, nog steeds de officiële wordingsdatum van de stad)

Jan Pieterszoon Coen veroverde deze stad op de bewoners en vernietigde hem. Op de resten liet hij het nieuwe fort en de nieuwe stad bouwen. Aanvankelijk wilde hij dit Nieuw-Hoorn noemen (naar zijn geboorteplaats Hoorn), maar de heren XVII, de hoogste bestuurders van de VOC, besloten anders. Het werd Batavia genoemd en bleef dit tot 1942, het jaar dat Nederlands-Indië bezet werd door Japanse troepen. Batavia werd toen Djakarta. Hoewel de naam Batavia niet meer wordt gebruikt als de naam van de hoofdstad van Indonesië, leeft de naam voort als Betawi. Deze naam die een verbastering is en de lokale uitspraak van Batavia weergeeft, wordt gebezigd om de oorspronkelijke bevolking van deze stad en hun taal aan te duiden.

Batavia bleef in Nederlandse handen tot 1942, het jaar dat Nederlands-Indië bezet werd door Japanse troepen. Batavia werd toen weer Jakarta. Na de onafhankelijkheid van Indonesië, werd Djakarta hoofdstad van het nieuwe land. In 1972 is de spelling van de stadsnaam veranderd in Jakarta. Daarnaast wordt de naam Batavia er nog volop gebruikt. Bijvoorbeeld als naam van een luchtvaart maatschappij, Batavia Air, van een bekende café en hotel, Café Batavia en Hotel Batavia enzovoort.