Portaal:Tweede Wereldoorlog/Uitgelicht/9

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Slag om de Schelde was een militaire operatie in noord-België en zuidwest Nederland gedurende de Tweede Wereldoorlog. De geallieerden wilden de Scheldemonding vrij maken van strijdkrachten van nazi-Duitsland zodat Antwerpen de belangrijke geallieerde aanvoerhaven zou worden voor de geallieerde legers. De stad Antwerpen was reeds bevrijd gedurende Operatie Market garden maar het gebied van de Scheldemonding tot de stad nog niet. De bevrijding van de Scheldemonding werd toegewezen aan het Canadese Eerste Leger, en zou vitaal zijn voor de geplande doorbraak door de Westwall, omdat de geallieerde bevoorradingslijnen nog steeds terugliepen tot aan de landingstranden in Normandië.

Na vijf weken met enkele van de moeilijkste gevechten uit de gehele oorlog, waaronder een aantal amfibische landingen en aanvallen over open terrein, was de slag gewonnen door de Canadezen, Polen en Britten van het Canadese Eerste Leger.

Drie weken later werd de haven van Antwerpen geopend voor de geallieerde scheepvaart. Hoewel deze slag niet erg bekend is, was hij essentieel om de geallieerde legers van voorraden te voorzien waarmee de operatie op het front in West-Europa konden worden voortgezet.
(lees verder)