Portaal:Verkeer & Vervoer/Uitgelicht/45

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Taxiboot in Nieuw-Zeeland

Een watertaxi is een taxi die het vervoer van personen per vaartuig verzorgt. Dergelijke vormen van vervoer treft men aan in Venetië, maar ook in bijvoorbeeld Amsterdam en Rotterdam.

Er bestaat geen duidelijke definitie van een watertaxi. Soms gaat men er vanuit dat de watertaxi die gebeld wordt om de klant vervolgens ergens op te halen niet hetzelfde is als bijvoorbeeld een veerdienst of vaporetto, waarbij er op gezette tijden een vaste route wordt gevaren. De vaartprijzen worden berekend naar aanleiding van het aantal te vervoeren personen of de te varen tijd en/of er wordt bijvoorbeeld een vooraf vast gesteld bedrag in rekening gebracht.

Toch worden (vooral in het Engels taalgebied) sommige waterlijndiensten, die volgens dienstregeling varen (en niet op aanvraag, zoals gewone taxi) ook watertaxi's genoemd. De New Yorkse watertaxi bijvoorbeeld vaart volgens een dienstregeling.

Watertaxi's bestaan er in allerlei soorten en maten. Dit kan een door een gondelier aangedreven gondel zijn of een klein gemotoriseerd bootje tot grote, luxe ingerichte vaartuigen.

In sommige landen noemt men openbaar vervoer op het water "watertram" in plaats van watertaxi. Zo zijn er in vele Russische steden watertrams actief, als een vorm van stedelijk en regionaal openbaar vervoer, en ook voor rondvaarten. In Polen worden ook sommige zeegaande schepen "watertrams" genoemd.