Portaal:Verkeer & Vervoer/Uitgelicht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deze pagina geeft een overzicht van alle uitgelichte artikels en/of afbeeldingen op het portaal Verkeer & Vervoer. Voor elke week van het jaar is er zo'n artikel en/of afbeelding. Voel u vrij om deze te bewerken door de bijhorende bewerk-link te volgen.
Uitgelicht deze week (34)
Tauern Autobahn.svg
A10 in de buurt van Pass Lueg

De Tauernautobahn, A10, is een autosnelweg in Oostenrijk. De weg begint bij de A1 het knooppunt Salzburg en gaat via het Tauerngebergte naar de A2 bij knooppunt Villach. Deze weg heeft een lengte van 192 km, waarvan 24km door 12 tunnels. De bekenste tunnels zijn de Tauerntunnel en de Katschbergtunnel welke beide dubbelbaans zijn. Deze baan is een van de meest gebruikte wegen om vanuit het noorden naar Italië te rijden.

Deze snelweg is een weg waarvoor een autobahnvignet verplicht is. Verder moet er voor de Tauerntunnel en de Katschbergtunnel ook nog eens apart tol betaald worden.

[bewerk]

Ga naar week
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53


Week 1
TM125 van New Holland met wentelploeg

Een tractor (ook: trekker) is een voertuig dat speciaal is ontwikkeld voor gebruik in de landbouw, maar nu overal wordt gebruikt. Het woord tractor (afgeleid van het Latijn: trahere dat "trekken" betekent) is een algemene omschrijving voor een voertuig dat iets kan trekken, duwen of slepen wat geen eigen aandrijving heeft.

Over het algemeen zijn de achterwielen groter dan de voorwielen. Hierdoor kan een trekker zich beter voortbewegen over het veld. Door gebruik te maken van dubbellucht, oftewel 2 paar achterwielen, kan de wieldruk verminderd worden. Hierdoor krijgt de trekker meer grip en zakt/drukt deze minder in grond. Tegenwoordig wordt meer gebruikgemaakt van extra brede banden, tot zelfs een meter breed, om de druk te verminderen. Meer druk betekent diepere sporen en schade aan de grondstructuur of het gewas, wat zo veel mogelijk wordt vermeden. lees verder

[bewerk]

Week 2
Riksja

Een riksja of ook wel trishaw is een licht tweewielig karretje, tegenwoordig meestal door één man op een fiets getrokken. In Calcutta worden de meeste riksja's nog door een persoon te voet getrokken. De riksja wordt voornamelijk als een soort taxi gebruikt in Zuidoost-Azië.

Het woord riksja komt van het Japanse woord jinrikisha (jin=mens, riki=kracht, sha=voertuig), wat betekent "op mensenkracht aangedreven voertuig". Waarschijnlijk is de uitvinding in 1869 gedaan door Jonathan Scobie, een Amerikaanse zendeling in Yokohama. Lees verder

[bewerk]

Week 3
Haarspeldbocht op de Mont Ventoux

Een haarspeldbocht is de naam voor een zeer scherpe bocht in een bergweg.

Het is niet doenlijk een weg recht tegen een helling op te leggen - de helling is te steil. Daarom legt men de weg ongeveer (niet precies) evenwijdig aan de hoogtelijn, zodat de stijging betrekkelijk gering is. Het wegverkeer ziet steeds aan de ene kant de berghelling en aan de andere kant de afgrond.

Af en toe moet er 180 graden gedraaid worden, en dat is dan de haarspeldbocht. Bij normaal wegverkeer moet de bocht ruim genoeg zijn om een auto, en ook een vrachtauto, te laten keren. Om dat mogelijk te maken, binnen de beperkte ruimte van de steile helling, is het vaak nodig dat bij de wegaanleg een deel van de berg wordt weggehakt of opgemetseld. Lees verder

[bewerk]

Week 4
Airport Eelde

Groningen Airport Eelde, ook bekend als vliegveld Eelde, is een vliegveld voor de burgerluchtvaart, gelegen nabij Eelde (provincie Drenthe), even ten zuiden van de stad Groningen. Het is de grootste luchthaven van Noord-Nederland.

Het vliegveld werd officieel geopend op 23 mei 1931 door burgemeester Jan Gerard Legro. De aanleg ervan was een initiatief van vliegenier en oud-wethouder Hayo Hindriks van Eelde. Tijdens zijn openingstoespraak voorspelde Legro dat het 'een vlieghaven voor heel het Noorden' zou worden. De opening werd opgeluisterd met een vliegshow die werd bijgewoond door zo'n 40 000 mensen. Lees verder

[bewerk]

Week 5
USS Chicago (SSN 721) op periscoop-diepte bij Maleisië

Een onderzeeboot, onderzeeër of duikboot, is een vaartuig dat onder water kan varen. Dankzij deze mogelijkheid is hij het grootste deel van de tijd onzichtbaar voor mensen die aan de oppervlakte varen. Militaire onderzeeboten zijn vaak lastig op te sporen door de aard van hun missie: ze dienen zich verborgen te houden totdat de opdracht komt om tot de aanval over te gaan. Manieren om een diep varende onderzeeboot op te sporen zijn met behulp van actieve ("pingen") of passieve (luisteren) sonar, of door het meten van storingen in het aardmagnetisch veld (Magnetic Anomaly Detection - MAD). Een onderzeeboot die aan de oppervlakte of nog heel dicht daaronder vaart is op de radar zichtbaar en op geringe diepte ook nog met het oog, vooral vanuit de lucht. Het aanvallen en vernietigen van onderzeeboten wordt onderzeebootbestrijding (Engels: Anti-Submarine Warfare; ASW) genoemd. Lees verder

[bewerk]

Week 6
Een Harley-Davidson Electra Glide

Harley-Davidson is een Amerikaanse producent van motorfietsen uit de staat Wisconsin. Het merk brak door toen tijdens de Tweede Wereldoorlog grote aantallen motorfietsen werden geleverd aan het Amerikaanse leger, onder de naam Liberator.

Harley-Davidson kent een schare van fanatieke fans - onder wie Hells Angels - die van geen kritiek op hun merk willen weten. Volgens niet-fans zijn Harley-Davidsons matig ontwikkeld, schieten ze vermogen tekort, laten de prestaties te wensen over en is de wendbaarheid matig. Toch ziet het bedrijf al twintig jaar op rij zijn omzet en winst stijgen. Harley-Davidson is de enige overgebleven grote Amerikaanse motorfietsenfabrikant. De grootste concurrent is het Japanse Kawasaki dat twee keer zo groot is.

Pogingen om het specifieke geluid van de Harley-Davidson als merk te registreren, zijn mislukt. Lees verder

[bewerk]

Week 7
A12

Een autosnelweg is een conflictvrije weg bestemd voor snel gemotoriseerd verkeer (zoals auto's, motoren, bussen, vrachtwagens). Er zijn geen gelijkvloerse kruisingen. Autosnelwegen of snelwegen worden in Vlaanderen vaak autostrade genoemd naar het Italiaanse woord autostrada (in Italië werd de eerste autosnelweg aangelegd).
De eerste autosnelweg in Europa, tussen Frankfurt en Darmstadt, werd op 19 mei 1935 door Adolf Hitler geopend. In Nederland is de eerste autosnelweg, nummer 2 tussen Amsterdam en Utrecht, op 1 april 1954 in gebruik genomen.

Nederland heeft met 57,5 kilometer het grootste aantal kilometer snelweg per 1000 km² van de Europese Unie. België komt op de tweede plaats met 55,1 km autosnelweg per 1000 km². In totaal heeft Nederland 2360 kilometer snelweg en België 1682 kilometer.

[bewerk]

Week 8
Transavia

De luchtvaartmaatschappij transavia (formele benaming: Transavia Airlines CV) is een Nederlandse low cost lijndienst- en chartermaatschappij met de luchthaven Schiphol als thuisbasis. Transavia opereert ook vanaf de hubs Rotterdam, Eindhoven en Kopenhagen.

Tot de overname door de KLM, in 1991, was het een zelfstandige luchtvaartmaatschappij met zowel Europese en intercontinentale lijndiensten, als vracht- en chartervluchten, alsook een eigen cateringbedrijf. Lees verder

[bewerk]

Week 9
Shelltankstation in Koblenz-Metternich

Een tankstation of pompstation is een plaats waar bestuurders van motorvoertuigen hun brandstof bij kunnen vullen, het zogenaamde "tanken". Bijna alle tankstations beschikken over benzine (euro 95 of 98) en diesel en op veel plaatsen kan ook autogas (lpg) getankt worden. Tegenwoordig zijn ook tankstations voor aardgas, biogas, hcng, waterstofgas en biobrandstof in opkomst.

De meeste tankstations zijn gebaseerd op zelfbediening, waarbij de klant zelf zijn brandstof tankt en vervolgens betaalt. Vaak is er een winkeltje aanwezig waar men autobenodigdheden alsook broodjes, snoep, koffie en dergelijke kan kopen. Aan de afname van brandstof is vaak een spaarsysteem gekoppeld waarbij de klant via zegels of punten kan sparen voor cadeaus. Lees verder

[bewerk]

Week 10
Vorkheftruck met verbrandingsmotor

Een vorkheftruck (ook bekend als vorklift of heftruck) is een door middel van een elektromotor of een verbrandingsmotor aangedreven transportmiddel, hoofdzakelijk voor het vervoer van goederen die op een pallet staan, bijvoorbeeld in een magazijn en/of op bedrijfsterreinen.

Vorkheftrucks worden door een zogenoemde vorkheftruckchauffeur bestuurd. De machines die voorzien zijn van een verbrandingsmotor hebben een dieselmotor of een lpg-motor. In België gebruikt men veelal diesel, in Nederland en Frankrijk is lpg veel couranter. Benzinemotoren worden bijna niet meer aangewend gezien de hoge brandstofkosten. Lees verder

[bewerk]

Week 11
Portal.svg Portaal Auto

Een zonnewagen of zonne-auto is een auto die zonne-energie als krachtbron gebruikt. Op dit moment zijn deze voertuigen nog geen volwaardige vervangmiddelen voor de huidige auto's, maar er zijn al wel enkele voertuigen met zonnepanelen die voor commerciële doeleinden gebruikt worden. Daarnaast worden verschillende races georganiseerd om het onderzoek naar een aandrijving door zonne-energie te stimuleren. Voorbeelden van deze races zijn World Solar Challenge en American Solar Challenge. Lees verder

[bewerk]

Week 12
Een atoomijsbreker: de Yamal

Een atoomijsbreker is een ijsbreker die wordt voortgestuwd door één of meer kernreactoren. De atoomijsbreker werd ontwikkeld door de Sovjet-Unie om de Noordoostelijke Doorvaart bevaarbaar te maken, omdat dit de kortste scheepvaartroute is tussen Europees Rusland en het Russische Verre Oosten en ook niet langs buitenlandse kusten loopt. Op 17 augustus 1977 was de Arktika het eerste oppervlakteschip dat ooit de Noordpool bereikte. Lees verder

[bewerk]

Week 13
Engels wissel

Een Engels wissel is een constructie op een plek waar weinig ruimte is twee wissels te combineren. Een Engels wissel is ook te zien als een kruising met de mogelijkheid op het kruisende spoor over te stappen. Dit is zo'n groot voordeel dat men op een spoorwegemplacement maar weinig vaste kruisingen zal aantreffen, maar des te meer Engelse wissels.

Legt men twee (gewone) wissels met de tongen tegen elkaar, dan zijn er vier treinbewegingen mogelijk: beide wissels rechtuit, het ene wissel krom, het andere wissel krom of beide wissels krom. Het is technisch mogelijk de wissels in elkaar te schuiven. Het resultaat neemt minder ruimte in beslag en heeft nog het extra voordeel dat de laatstgenoemde treinbeweging ook kaarsrecht is. Deze constructie heet een Engels wissel.

[ lees verder ]

[bewerk]

Week 14
Kaart van de ligging van de kanaaltunnel

De kanaaltunnel is een spoorwegtunnel onder Het Kanaal tussen Frankrijk en Engeland. De bouw van deze tunnel werd voltooid op 6 mei 1994. Hij loopt van Calais in Noord-Frankrijk naar Folkestone in Kent).

De tunnel bestaat uit drie buizen, twee buizen met ieder een spoor en een middelste vlucht- en servicebuis. De tunnel is 55,19 kilometer lang. De Noordtunnel wordt normaal gebruikt voor het verkeer van het Verenigd Koninkrijk naar Frankrijk, de Zuidtunnel dient voor het verkeer in de andere richting. Lees verder

[bewerk]

Week 15
Bagagedrager van een fiets

In Nederland denkt men bij een bagagedrager aan een fiets of bromfiets. In België kan een bagagedrager zich ook op het dak van een auto bevinden. Deze heet in Nederland: imperiaal.

Bagagedragers van fietsen zijn in het algemeen gemaakt van metaal (staal of aluminium), massief of in buisvorm. De bagagedrager is meestal achterop de fiets bevestigd, maar - Lees verder

[bewerk]

Week 16
Mist in het verkeer

Een kettingbotsing is een ongeluk waarbij meerdere auto's, soms zelfs honderden, zijn betrokken. Kettingbotsingen vinden meestal plaats op autosnelwegen. Een botsing met slechts twee voertuigen wordt meestal een kop-staartbotsing genoemd.

Meestal is de oorzaak van een kettingbotsing dichte mist waardoor tijdig reageren en remmen voor een afremmend voertuig onmogelijk is. De overheidscampagne waarin geroepen wordt 'Halveer je snelheid en verdubbel je afstand' is in theorie een gewenste gedragsverandering, maar het afremmen naar de 'halve' snelheid is problematisch in dergelijke mistige omstandigheden.

[bewerk]

Week 17
Amsterdammertje.jpg

Een Amsterdammertje is een roodbruin paaltje, dat op vele trottoirs in Amsterdam geplaatst is om het ongewenst parkeren tegen te gaan. De plaatsing nam een grote vlucht sinds ongeveer 1960.

Op het paaltje staan de drie Andreaskruisen die ook op het wapen van Amsterdam voorkomen. (lees verder)

[bewerk]

Week 18
Een standaard DRIP op de A1 bij Amsterdam.

Een Dynamisch Route Informatie Paneel of DRIP is een instrument waarmee route-informatie kan worden gegeven aan de weggebruiker. Doel van een DRIP is de verdeling van het verkeersstroom op de ring- en overige autosnelwegen te optimaliseren, de congestiekans te verkleinen, en het reiscomfort van weggebruikers te verhogen. In het buitenland wordt meestal gesproken over een Variable Message Sign. De standaard DRIP kan drie regels tekst tonen, maar sinds medio 2006 is in Nederland een nieuw type DRIP in gebruik genomen, de zogenaamde bermDRIP, waarop naast tekst ook grafische afbeeldingen kunnen worden getoond.

[ Lees verder ]

[bewerk]

Week 19
Noord-Oostzeekanaal met spoorbrug bij Rendsburg

Het Noord-Oostzeekanaal vormt de verbinding tussen de Noordzee en de Oostzee. Het behoort tot de druktst bevaren kanalen in de wereld (ca 41.000 schepen in 2004). Door de economische groei van de Baltische landen en Rusland groeide de scheepvaartlading in dit kanaal van 48 miljoen ton in 1996 naar 88 miljoen ton in 2005.

Het kanaal doorsnijdt de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein met als eindpunten Brunsbüttel aan de Elbemonding en het 98,6 km noordoostelijker gelegen Kiel. Schepen kunnen door dit kanaal hun reisafstand met 519 kilometer bekorten.

Met de aanleg is in 1887 begonnen en het werd in 1895 door de Duitse keizer Wilhelm II in gebruik genomen. Het kanaal is nog enkele keren verbreed. Tot 1948 droeg het kanaal zijn naam (Kaiser-Wilhelm-Kanal). In het internationale scheepvaartverkeer wordt de Engelse naam Kiel Canal gebruikt.


[ Lees verder ]

[bewerk]

Week 20
De Khyberpas tussen Pakistan en Afghanistan. Onderdeel van de AH1

De Aziatische wegen zijn onderdeel van het zogenaamde Asian Highway Project. Dit is een project van 32 landen in Azië en de ESCAP, een onderdeel van de Verenigde Naties, om het Aziatische snelwegennet uit te breiden. Het is een van de drie zuilen van het Asian Land Transport Infrastructure Development-project (ALTID). De geplande totale lengte van het netwerk is 140.479 kilometer. De wegen worden aangegeven door middel van de letters AH (Asian Highway) gevolgd door een één, twee of drie cijfers.

De Aziatische wegen zijn in principe het Aziatische equivalent van de E-wegen in Europa en de Interstate highways in de Verenigde Staten.

[ lees verder ]

[bewerk]

Week 21
Schematische weergave van een klaverblad

Een klaverblad is een knooppunt met een volledig ongelijkvloerse verbinding tussen twee kruisende autosnelwegen.

Deze oplossing wordt de laatste jaren steeds minder toegepast door de beperkte doorvoercapaciteit van de verbindingsweg (lage snelheid door kleine boogstraal), de beperkte capaciteit van een noodzakelijk weefvak, de vier elkaar snel opvolgende afritten, en het indirecte links afslaan.

Daar staat tegenover dat een klaverblad relatief goedkoop is om aan te leggen, weinig ruimte inneemt en de automobilist de mogelijkheid geeft om te keren. De reden dat het klaverblad relatief goedkoop is, is dat er slechts één viaduct of onderdoorgang nodig is, namelijk voor de kruisende autosnelwegen. Voor de verbindingswegen zijn geen ongelijkvloerse constructies nodig.

[ Lees verder ]

[bewerk]

Week 22
Verkeerslichten in Nederland

Verkeerslichten, in Nederland officieel Verkeersregelinstallatie (VRI) genoemd, regelen met behulp van lichtsignalen het oprijden van een gelijkvloerse kruising.

Een verkeerslicht heeft doorgaans drie lampen. Van boven naar beneden: rood, geel en groen. Het gele licht wordt vaak als oranje aangeduid. De betekenis is geregeld in het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990).

  • Rood: stop.
  • Geel: stop; voor bestuurders die het teken zo dicht genaderd zijn dat stoppen redelijkerwijs niet meer mogelijk is: doorgaan.
  • Groen: doorgaan. (Indien geel knipperlicht in plaats van groen: doorgaan, maar wees aandachtig/voorzichtig.)

In sommige landen brandt het gele licht samen met het rode licht vlak voordat het groen wordt. Dit gebeurt o.a. in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Een knipperend geel licht geeft in België en Nederland aan dat de verkeerslichten buiten gebruik zijn. Als het knipperende gele licht zich echter op de plaats van een groen licht bevindt, dan duidt dit op een gevaarlijke verkeerssituatie, waar je wel mag doorrijden, maar met gematigde snelheid, omdat er kruisend verkeer mogelijk is.

De (toegepaste) wetenschap voor het ontwerp en optimaliseren van verkeerslichten heet verkeersregeltechniek.

Lees verder ]

[bewerk]

Week 23
Kabelpont het Wijhese veer

Een veerpont (ook: pontveer, veer of pont) is een vaartuig waarmee een oeververbinding wordt gerealiseerd waarbij personen met of zonder een vervoermiddel zoals een auto of een fiets, naar de andere kant van een water kunnen worden gebracht. Het water tussen de twee oevers kan zowel een rivier, een meer of een zee zijn.

Een veerboot is naar de definitie van het Binnenvaartbesluit een schip dat is bestemd of wordt gebruikt voor het bedrijfsmatig vervoer van meer dan 12 personen buiten de bemanningsleden en dat een openbaar vervoersdienst onderhoudt tissen plaatsen die zijn gelegen aan de Dollard, de Eems, de Waddenzee met inbegrip van de verbindingen met de Noordzee, of de Westerschelde en de zeemonding daarvan. Een veerpont is een schip, niet zijnde een veerboot, dat is bestemd of wordt gebruikt voor het bedrijfsmatig vervoer van meer dan een persoon buiten de bemanningsleden en dat een openbaar vervoersdienst onderhoudt.

Nederlandse veerboten varen naar de Waddeneilanden en in het verleden naar Zeeuws-Vlaanderen. Ook zijn er diverse veerboten vanuit Nederland en België naar het Verenigd Koninkrijk, bijvoorbeeld de Stenaline vaart met een catamaran in 4 uur van Hoek van Holland naar Harwich.

[bewerk]

Week 24
easyJet 737

Het bedrijf easyJet is een Britse low-budget luchtvaartmaatschappij. Het bedrijf werd in 1995 opgericht en is eigendom van zakenman Stelios Haji-Ioannou.

Prijzen worden laaggehouden bij easyJet door kosten te besparen, onder andere door passagiers voor de maaltijden aan boord te laten betalen, door niet te werken met reisagenten en door meer dan 90% van de tickets te verkopen via internet. Ook het ontbreken van verschil in klassen in de cabine levert kostenvoordelen op, omdat er geen additionele zaken zoals kranten of verschillende cateringproducten nodig zijn.

Daarnaast worden de omdraaitijden zo kort mogelijk gehouden, door bijvoorbeeld streng op te treden tegen reizigers die te laat zijn en de cabine door de stewards en stewardessen te laten opruimen na de vlucht. Dit kan resulteren in één heen- en terugvlucht méér maken dan de traditionele luchtvaartmaatschappijen kunnen.

[bewerk]

Week 25
Klaverblad Hoevelaken rond 1995 (bron:Rijkswaterstaat)

Een klaverblad is een knooppunt met een volledig ongelijkvloerse verbinding tussen twee kruisende autosnelwegen.

Deze oplossing wordt de laatste jaren steeds minder toegepast door de beperkte doorvoercapaciteit van de verbindingsweg (lage snelheid door kleine boogstraal), de beperkte capaciteit van een noodzakelijk weefvak, de vier elkaar snel opvolgende afritten, en het indirecte links afslaan.

Daar staat tegenover dat een klaverblad relatief goedkoop is om aan te leggen, weinig ruimte inneemt en de automobilist de mogelijkheid geeft om te keren. De reden dat het klaverblad relatief goedkoop is, is dat er slechts één viaduct of onderdoorgang nodig is om een volledig kruisingsvrij systeem te maken, namelijk voor de kruisende autosnelwegen. Voor de verbindingswegen zijn geen ongelijkvloerse constructies nodig.

[bewerk]

Week 26
Startbanen

Een startbaan is een vlakke, brede "weg" bij een vliegveld voor vliegtuigen waarvan deze gebruik kunnen maken bij het opstijgen en het landen. Een startbaan is hetzelfde als een landingsbaan. Start- en landingsbanen kunnen een toplaag hebben van gras, beton of asfalt.

Om bij de communicatie tussen de piloten en de luchtverkeersleiding vergissingen uit te sluiten, heeft elke startbaan twee aanduidingen: één voor elke richting waarin de baan gebruikt kan worden. Die aanduiding staat met grote letters op het begin van de startbaan aangegeven. De aanduiding bestaat uit de eerste twee cijfers van de koers waarin de baan gebruikt wordt. Een startbaan die van oost naar west loopt zal vanuit het oosten (270°) gezien de aanduiding 27 hebben en vanuit het westen (90°) gezien de aanduiding 09. Bij grotere vliegvelden liggen vaak twee banen parallel. De linkerbaan krijgt dan het achtervoegsel L ("left"), de rechter baan het achtervoegsel R ("right"). Een eventuele derde baan krijgt het achtervoegsel C ("center"). Vier parallelle banen krijgen paarsgewijs een nummer met de aanduiding Left en Right, dus als voorbeeld: 18L, 18R, 19L, 19R.

[bewerk]

Week 27
Brenner-Autobahn mit der Europabrücke bei Patsch.jpg

De Brennerpas (Italiaans: Passo del Brennero) is een bergpas door de Tiroler Alpen op de huidige grens tussen Oostenrijk en Italië. Het is een van de weinige toegankelijke punten (op een hoogte van 1375 meter) in Tirol waar de Alpen overgestoken kunnen worden, en daarom werd de pas in het verleden door beide naties opgeëist. Sinds 1918 is de controle over de pas gedeelde verantwoordelijkheid van de twee landen.

De E45; in Oostenrijk wordt deze weg ook wel de A13 genoemd, in Italië de A22) loopt door deze pas en is daarom een van de belangrijkste noord-zuidverbindingen in Europa. De enorme files op deze weg zijn dan ook legendarisch.

De vervuiling van het zware verkeer dat door vallei rijdt is dan ook een belangrijk onderwerp in de regionale en Europese politiek. Veel mensen willen daarom een deel van het verkeer verplaatsen naar de spoorweg die ook door de Brennerpas loopt.

[bewerk]

Week 28
Luchthaven Schiphol (in het Engels Schiphol Airport of Amsterdam Airport genoemd), is de grootste Nederlandse luchthaven. Schiphol ligt in de gemeente Haarlemmermeer ten zuidwesten van Amsterdam, in de provincie Noord-Holland.

Schiphol is de thuishaven van de Nederlandse luchtvaartmaatschappijen zoals KLM, Martinair en Transavia. Voor buitenlanders is het altijd aardig om te vermelden dat Schiphol onder zeeniveau ligt. Op de plaats waar Schiphol nu ligt, heeft eerder een dorp gelegen: Rijk. De naam "Schiphol" wordt ook gebruikt als plaatsnaam, evenals Schiphol-Oost en Schiphol-Rijk.

De luchthaven is eigendom van de Schiphol Group (voorheen NV Luchthaven Schiphol), met als aandeelhouders de Nederlandse Staat, en de gemeenten Amsterdam en Rotterdam.

[bewerk]

Week 29
Line3174 - Shipping Containers at the terminal at Port Elizabeth, New Jersey - NOAA.jpg

Het Engelse woord container betekent vat, recipiënt, maar wordt in het Nederlands vooral gebruikt om een gestandaardiseerde metalen kist aan te duiden voor het transport van losse goederen. Door het gebruik van standaardafmetingen kan de container zowel via de weg, het water als het spoor worden vervoerd, zonder dat de goederen zelf moeten worden in- en uitgeladen.

De container als transporteenheid is in de jaren dertig uitgevonden door Malcolm McLean. Wereldwijd werd de container pas in 1956 geïntroduceerd.

De container wordt veel gebruikt voor het transport over water: de grootste containerschepen kunnen op dit moment tussen de 6500 en 9000 TEU vervoeren, een container met een standaardmaat van 20 voet (ca. 6 meter) lang, 8 voet breed en 8,5 voet hoog (2,44m breed, 2,60m hoog). Er zijn ook containers van 10 (voornamelijk voor offshore en opslag), 30 (voornamelijk tankcontainers) en 45 voet (respectieflijk 3, 9 en 13,5 meter) lang.

[bewerk]

Week 30
Iveco 7-5tonner mit Kofferaufbau.jpg

Een vrachtwagen of vrachtauto is een motorvoertuig voor het transport van goederen.

Voor het besturen van een vrachtwagen is een speciaal rijbewijs (rijbewijs C of rijbewijs CE, afhankelijk of er met een aanhanger gereden wordt) en sinds 1 oktober 2003 het chauffeursdiploma nodig. Voor 1 oktober 2003 was het chauffeursdiploma niet verplicht voor het besturen van vrachtauto's met een massa tot 7500 kg. Vrachtauto's worden aangedreven door een dieselmotor. In tegenstelling tot de personenauto's, welke voor het remmen gebruikmaken van een hydraulisch remsysteem, maakt een vrachtauto gebruik van het EG-Volluchtremsysteem.

Vrachtwagens zijn maximaal 4 meter hoog en 2,55 meter breed. (koelwagens met een wanddikte van tenminste 4.5 cm mogen maximaal 2,60 meter breed zijn) Zonder aanhanger mag een vrachtauto maximaal 12 meter lang zijn.

[bewerk]

Week 31
Westerscheldetunnel

De Westerscheldetunnel is een tunnel van 6,6 kilometer lang onder de Westerschelde tussen Ellewoutsdijk en Terneuzen en is daarmee de langste tunnel voor het wegverkeer van Nederland. De tunnel wordt geëxploiteerd door de NV Westerscheldetunnel, voor 95,4% eigendom van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat (als aandeelhouder van de Nederlandse staat) en voor 4,6% van de provincie Zeeland. De tunnel is geopend op 14 maart 2003.
Sedertdien is het autoveer tussen Vlissingen en Breskens en tussen Kruiningen en Perkpolder afgeschaft.

De Westerscheldetunnel is een geboorde tunnel en bestaat uit twee buizen die met een tunnelboor gegraven zijn. Elke buis heeft ruimte voor twee rijstroken. Een vluchtstrook ontbreekt. Om de 250 meter zijn de tunnelbuizen aan elkaar gekoppeld door dwarsverbindingen. Normaal zijn de deuren naar de dwarsverbindingen vergrendeld, bij een calamiteit worden de deuren automatisch ontgrendeld. Het verkeer op de linkerrijbaan in de andere tunnelbuis wordt stilgelegd zodat mensen veilig de andere tunnelbuis in kunnen lopen.

De Westerscheldetunnel is 6,6 km lang en heeft aan de zuidkant, over een lengte van 1200 meter, een weggedeelte met een hellingsvlak van 4,5%. De maximale doorrijhoogte is 4.30 meter.

[bewerk]

Week 32
Stoomlocomotief in Dieringhausen (Duitsland); tenderlocomotief DB 78 468

Een stoomlocomotief is een type locomotief dat als energiebron een stoommachine gebruikt.

De belangrijkste onderdelen van de stoomlocomotief zijn: de stoomketel met vuurhaard, het frame en de stoommachine met stangensysteem. Hoewel er diverse typen stoomlocomotieven zijn ontwikkeld, is de werking steeds gelijk.

Als brandstof wordt meestal steenkool gebruikt, maar soms ook stookolie, hout of bruinkool. Meestal moet de stoker de brandstof op het vuur scheppen, maar bij grotere kolengestookte stoomlocomotieven gebeurt de aanvoer van brandstof automatisch, door middel van een schroef van Archimedes, die door een eigen kleine stoommachine aangedreven wordt.

Verder is er water nodig. Dit wordt met een waterpomp aangevoerd.

Het is de taak van de machinist erop te letten dat er steeds voldoende stoomdruk is. De bemanning van de stoomlocomotief bestaat uit twee mensen, namelijk de machinist, die in Nederland (ook bij de hedendaagse diesel- en elektrische tractie) wordt aangesproken met 'meester' en de stoker, officieel 'leerling-machinist'. In sommige landen, bijvoorbeeld Rusland, worden ze door een derde bemanningslid, de 'machinisthelper' bijgestaan.


[bewerk]

Week 33
Strengelspoor in de Leidsestraat in Amsterdam.

Strengelspoor is dubbelspoor waarbij de rails in elkaar verstrengeld zijn, zodat het slechts iets meer ruimte in beslag neemt dan enkelspoor. De rechterrail van het rechterspoor ligt vlak naast de linkerrail van het linkerspoor en de linkerrail van het rechterspoor ligt vlak naast de rechterrail van het linkerspoor. Het voordeel van strengelspoor boven enkelspoor is, dat er geen (storinggevoelige) wissels nodig zijn. Dit wordt voornamelijk toegepast bij tramlijnen in smalle straten, waar geen ruimte is voor dubbelspoor. De capaciteit van een lijn met strengelspoor is gelijk aan die van een enkelsporige lijn, omdat de passeermogelijkheid ontbreekt.

In Amsterdam is strengelspoor te vinden in de Leidsestraat voor de tramlijnen 1, 2 en 5, in de Amstelstraat voor de lijnen 9 en 14 en in de Czaar Peterstraat bij de haltes van lijn 10.

[bewerk]

Week 34
Tauern Autobahn.svg
A10 in de buurt van Pass Lueg

De Tauernautobahn, A10, is een autosnelweg in Oostenrijk. De weg begint bij de A1 het knooppunt Salzburg en gaat via het Tauerngebergte naar de A2 bij knooppunt Villach. Deze weg heeft een lengte van 192 km, waarvan 24km door 12 tunnels. De bekenste tunnels zijn de Tauerntunnel en de Katschbergtunnel welke beide dubbelbaans zijn. Deze baan is een van de meest gebruikte wegen om vanuit het noorden naar Italië te rijden.

Deze snelweg is een weg waarvoor een autobahnvignet verplicht is. Verder moet er voor de Tauerntunnel en de Katschbergtunnel ook nog eens apart tol betaald worden.

[bewerk]

Week 35
Binnenhaven in 2007

De Binnenhaven is een van de oudste havens van Rotterdam in Rotterdam-Zuid. De Binnenhaven is een langgerekte stukgoedhaven die is aangelegd op particulier initiatief van de Rotterdamsche Handelsvereeniging van Lodewijk Pincoffs. De Binnenhaven is gegraven tussen 1874 en 1878.

De Binnenhaven was voor die tijd zeer modern en uitgerust met stoomkranen. Na het faillissement van de Rotterdamsche Handelsvereeniging in 1879 kwam de exploitatie in de handen van de gemeente Rotterdam.

[bewerk]

Week 36
Een Nederlandse praatpaal.

Een praatpaal is een installatie langs een snelweg of andere grote weg, waarmee men in geval van autopech of een noodsituatie contact kan krijgen met de hulpdiensten. De meeste Europese landen hebben een uitgebreid systeem van praatpalen, waarbij ongeveer om de twee kilometer een praatpaal staat, zodat men meestal niet verder dan een kilometer hoeft te lopen. Welke dienst de oproepen behandelt, verschilt per land. Zo is dat in Nederland de ANWB, in België de federale politie en zijn er ook landen waar men de beheerder van de weg te spreken krijgt.

[ Lees verder ]


[bewerk]

Week 37
Eurlings Dutch politician kabinet Balkenende IV.jpg

Camiel Martinus Petrus Stephanus (Camiel) Eurlings (Valkenburg, 16 september 1973) is een Nederlandse politicus. Hij is minister van Verkeer en Waterstaat in het kabinet-Balkenende IV en lid van het Christen Democratisch Appèl (CDA).

Eurlings werd geboren als zoon van Martin Eurlings, oud-gedeputeerde van de provincie Limburg en sinds 2007 burgemeester van Valkenburg aan de Geul, en groeide op in deze gemeente. Al op achtjarige leeftijd woonde hij vanaf de publieke tribune gemeenteraadsvergaderingen bij. Na het gymnasium in Maastricht, begon hij in 1991 aan een studie Technische Bedrijfskunde in Eindhoven. Lees verder

[bewerk]

Week 38
Sleigh.jpg

Een arrenslee (oude spelling: arreslee) is een soort slee die getrokken wordt door een of meer trekdieren zoals paarden of rendieren en die meestal gebruikt wordt voor pleziertochtjes.

De naam arrenslee is een verbastering van narrenslee, een slede van een nar. Het woordje 'nar' heeft hierbij betrekking op de bellen. Omdat deze sleden snel maar vrijwel geruisloos over de sneeuw voortbewegen zijn de gebruikte paardentuigen voorzien van een riem met ('narren')belletjes, zodat voetgangers op tijd de baan kunnen vrijmaken.

In vele wintersportgebieden in kunnen tochten per arrenslee worden gemaakt als toeristische attractie. Lees verder

[bewerk]

Week 39
Heteluchtballon

De luchtballon of ballon is een transportmiddel waarbij een mand, die plaats biedt aan de passagiers en bagage, opstijgt, hangende aan een ballon ('envelop') die lichter is dan lucht. Het geheel wordt voortbewogen door de wind.

In 2004 waren er in Nederland ongeveer 9000 ballonvaarten. Voor het gebruik van ballonnen geldt een aantal voorschriften zoals de vaarhoogten, het vermijden van gevoelige gebieden en de manier van landen en bergen van de ballon.

De heteluchtballon werd op 4 juni 1783 door Joseph en Jacques Montgolfier uitgevonden. Hun ballon was van doek gemaakt en gevoerd met wit papier. Het papier was bestreken met aluin, als brandwerende laag en het werd bijeengehouden met ongeveer 2000 knopen. De ballon was onbemand en overbrugde een afstand van 2 km. Lees verder

[bewerk]

Week 40
Dacia Logan

Dacia is een Roemeens automerk. Samen met het Koreaanse Samsung behoort dit merk tot de Franse Renault-groep. De twee nieuwste modellen (2005) die Dacia produceerde waren de Dacia Sandero en de Dacia Logan. De Dacia Logan wordt via het Renault-dealernetwerk in het buitenland verkocht. Ook staat Dacia bekend om de oudere modellen, die niet meer geproduceerd worden. Nog altijd rijden er veel Dacia's in Roemenië rond.

Dacia is opgericht in 1968 en begon in de zeventiger jaren met de productie van de Dacia 1300. De Dacia 1300 is een in licentie gebouwde Renault 12 waarvan in juli 2004 het laatste exemplaar van de band rolde. Lees verder

[bewerk]

Week 41
Space Shuttle Columbia launching.jpg

De spaceshuttle Columbia (NASA aanduiding: OV-102) was de eerste spaceshuttle van de vloot van NASA. De eerste vlucht werd gemaakt op 12 april 1981. In 1999 kreeg de Columbia een grondige opknapbeurt. De shuttle verongelukte tijdens de terugkeer van missie STS-107 op 1 februari 2003.

Op 1 februari 2003 verloor NASA het contact met de shuttle 15 minuten voor de verwachte landing op het Kennedy Space Center in Florida. De shuttle had een wetenschappelijke vlucht van 16 dagen uitgevoerd. Op ruim 60 kilometer hoogte brak de shuttle in delen uiteen en brokstukken van de shuttle kwamen onder andere terecht in de staat Texas. Lees Verder

[bewerk]

Week 42
Barcelona Dockside Arial sho.jpg

De haven van Barcelona (Catalaans: Port de Barcelona) is de belangrijkste haven van de Spaanse regio Catalonië en ligt aan de Middellandse Zee. De haven is net zo oud als de stad Barcelona zelf en de twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het is de belangrijkste passagiershaven aan de Middellandse Zee, en de vijfde belangrijkste passagiershaven ter wereld. In 2010 heeft er 8.180 maal een schip aangelegd en is er 43,7 miljoen ton aan goederen de haven gepasseerd, waarmee het de derde haven van Spanje is, na de haven van Algeciras en de haven van Valencia. Lees verder

[bewerk]

Week 43
Shinkansen serie E5

De Shinkansen (Jp. : 新幹線) is een netwerk van hogesnelheidslijnen in Japan, waarop de beroemde kogeltreinen (Japanse hogesnelheidstreinen) rijden.

De Shinkansen wordt geëxploiteerd door 4 maatschappijen van de Japan Railways-groep (JR), de geprivatiseerde nationale spoorwegmaatschappij van Japan.

De benaming Shinkansen betekent letterlijk "Nieuwe (stam)lijn". De naam duidt dus de spoorlijn aan en niet de trein zelf, die officieel "Super Express" genoemd wordt. De treinen zijn in Japan bekend als Shinkansentreinen. De benaming "kogeltrein" (Engels: bullet train) is in het Westen uitgevonden, vanwege de kogelvormige neus van de eerste versie van het materieel. De naam wordt nu meestal geassocieerd met de snelheid, omdat de neus van het latere materieel helemaal niet meer op een kogel lijkt.


[bewerk]

Week 44
Postkoets op de Gotthardpas

Een postkoets is een door paarden voortgetrokken rijtuig (koets) voor vervoer van post en reizigers. Postkoetsen reden tussen posthaltes, plaatsen waar de paarden, bemanning en reizigers konden eten, drinken en rusten en waar reizigers konden uit- of instappen, waar lading en paarden gewisseld konden worden.

De grondslag voor het veel latere systeem van postkoetsen is in Europa ontstaan toen de Romeinen een systeem voor snel berichtenverkeer op poten gingen zetten; daarbij creëerden zij een netwerk van 'snelle' wegverbindingen. Sinds 1489 verzorgde de adellijke familie Thurn und Taxis in opdracht van keizer Maximiliaan I van het Heilige Roomse Rijk een netwerk van koeriersdiensten dat een groot deel van Europa bestreek. Voor de komst van de spoorwegen bestond in Europa en de Verenigde Staten een uitgebreid netwerk van postwegen, die bereden werden met postkoetsdiensten. De postkoets werd in de 19e eeuw verdrongen door de spoorwegen, omdat treinen voor post veel sneller en voor de reizigers veel comfortabeler zijn.


[bewerk]

Week 45
Taxiboot in Nieuw-Zeeland

Een watertaxi is een taxi die het vervoer van personen per vaartuig verzorgt. Dergelijke vormen van vervoer treft men aan in Venetië, maar ook in bijvoorbeeld Amsterdam en Rotterdam.

Er bestaat geen duidelijke definitie van een watertaxi. Soms gaat men er vanuit dat de watertaxi die gebeld wordt om de klant vervolgens ergens op te halen niet hetzelfde is als bijvoorbeeld een veerdienst of vaporetto, waarbij er op gezette tijden een vaste route wordt gevaren. De vaartprijzen worden berekend naar aanleiding van het aantal te vervoeren personen of de te varen tijd en/of er wordt bijvoorbeeld een vooraf vast gesteld bedrag in rekening gebracht.

Toch worden (vooral in het Engels taalgebied) sommige waterlijndiensten, die volgens dienstregeling varen (en niet op aanvraag, zoals gewone taxi) ook watertaxi's genoemd. De New Yorkse watertaxi bijvoorbeeld vaart volgens een dienstregeling.

Watertaxi's bestaan er in allerlei soorten en maten. Dit kan een door een gondelier aangedreven gondel zijn of een klein gemotoriseerd bootje tot grote, luxe ingerichte vaartuigen.

In sommige landen noemt men openbaar vervoer op het water "watertram" in plaats van watertaxi. Zo zijn er in vele Russische steden watertrams actief, als een vorm van stedelijk en regionaal openbaar vervoer, en ook voor rondvaarten. In Polen worden ook sommige zeegaande schepen "watertrams" genoemd.


[bewerk]

Week 46
Camino-inca-dia4-c06.jpg

Het Inka wegennetwerk (El Camino Inca) is een aantal wegen in Zuid-Amerika (met name in het huidige Peru, Ecuador, Bolivia en Chili) die door door de Inca's gebruikt werden. Deze wegen waren over het algemeen goed geplaveid en boden de Inca's een relatief snelle vorm van transport door de bergen van de Andes.

Tegenwoordig ligt het meest beroemde en meest gelopen Incapad in de laatste kilometers voor Machu Picchu. Georganiseerde tochten starten bij Kilometer 88 (vanaf het treinstation Santa Ana in Cuzco enkele haltes) of Ollantaytambo. Vanwege de grote toeristische toestroom is het wandelen op dit pad sterk gereguleerd.

Tal van wegen liepen als slagaderen naar het hart van het rijk, de hoofdstad Cuzco. Dit was een strategisch goede ligging die de centralisatiepolitiek enorm in de hand werkte. Het was het wegennetwerk waarop de grootsheid van het rijk gebouwd was. Het is dan ook niet vreemd dat dit wegennetwerk tot de grootste bouwwerken van prehistorisch Amerika gerekend wordt.

[bewerk]

Week 47
Een zeestraat.

Een zeestraat, zee-engte of zeeëngte is een smalle doorgang tussen twee zeeën en daarmee tevens de scheiding tussen twee landmassa's. Zeestraten zijn essentieel voor de scheepvaart en daarmee van groot economisch en militair belang. De beroemdste zeestraten in Europa zijn de Straat van Gibraltar, de Bosporus en de Sont, die alle drie de enige waterverbinding vormen met een grote binnenzee.

Het "spiegelbeeld" van de zeestraat is de landengte.

[bewerk]

Week 48
Zuidingang Tauerntunnel

De Tauerntunnel is een verkeerstunnel in Oostenrijk. De tunnel, bestaande uit twee buizen, werd in 1975 in gebruik genomen. De tunnel heeft een lengte van 6.401 meter en is van de meest gebruikte tunnels van Oostenrijk. De tweede buis werd in het voorjaar van 2010 in gebruik genomen. Deze was vanaf het voorjaar van 2006 gebouwd.

De ingang aan de noordzijde ligt bij de plaats Flachauwinkel, de ingang aan de zuidzijde ligt bij Zederhaus.

In 2004 bedroeg het gemiddelde verkeer 17.000 voertuigen per dag, een kwart daarvan waren vrachtwagens (4.353).


[bewerk]

Week 49
Stepje

Een step is een ongemotoriseerd tweewielig vervoermiddel. Oorspronkelijk was de step speelgoed voor kinderen, maar hij wordt tegenwoordig, met aangepaste afmetingen, ook gebruikt door volwassenen. Met name voor interne verplaatsingen zoals in ziekenhuiscomplexen is de step bruikbaar, bijvoorbeeld doordat er - ten opzichte van de fiets - weinig ruimte nodig is voor stalling en opstappen.

[bewerk]

Week 50
Mercedes-touringcar in Zweden

Een touringcar is een bus, die kan worden gebruikt voor het vervoer van mensen en bagage over grotere afstanden. Een touringcar heeft een zelfdragende carrosserie. Vanouds zijn touringcars handgeschakeld, maar dat is aan het veranderen.

Een touringcar verschilt van een stads- of streekbus o.a. op de volgende punten:

  • De inrichting van de bus is meer gericht op comfort.
  • De bus heeft een grote bagageruimte, meestal onder de vloer en daarmee een hoge instap.

In Nederland wordt de mate van comfort van een touringcar doorgaans aangegeven in termen van de ANVR busclassificatie, die de kwaliteitsindicaties Tourbus, Tourist class, Comfort class en Royal class kent. Het belangrijkste verschil zit in de afstand tussen de stoelen (respectievelijk 70, 75, 85 en 94 cm inclusief rugleuning) en de mate van verstelbaarheid van de stoelen. Verder spelen zaken als dubbele beglazing en de beschikbaarheid van faciliteiten als toilet en koelkast mee.

Tot 2005 waren er ook zogenaamde slaapbussen, waar de stoelen konden worden omgebouwd tot (smalle) bedden, ten behoeve van passagiers gedurende nachtelijke ritten. Vanwege de nieuwe wetgeving die veiligheidsgordels voor de passagiers verplicht stelde, zijn slaapbussen sinds 2005 niet meer toegestaan in Nederland.

[bewerk]

Week 51
BicycleAmsterdamNederland.jpg

Een fiets is een voertuig door spierkracht aangedreven. De hedendaagse fiets bestaat uit ten minste twee wielen, een frame, een zadel, een stuur, een fietsketting en een trapas met pedalen. Sommige fietsen hebben een (hulp)motor. Tot 1966 was de wettelijke term in Nederland rijwiel. In Vlaanderen wordt ook het Franse velo gebruikt.

Van de fiets zijn andere vervoermiddelen afgeleid, zoals de vooral in Azië populaire riksja en becak, en enkele gemotoriseerde varianten die als uitvindingen een "eigen" leven zijn gaan leiden: de bromfiets, snorfiets, scooter en motorfiets.

De herkomst van het Nederlandse woord 'fiets' is onduidelijk. Het artikel in het Woordenboek der Nederlandsche taal, geschreven in 1919, geeft twee etymologieën. Ten eerste zou het woord afgeleid zijn van de naam van een Wageningse wagenmaker, E.C. Viets, die rond 1880 rijwielen maakte. Deze voor de hand liggende verklaring werd van de hand gewezen, toen bleek dat het woord sinds 1870-1879 in Nederland voorkwam (hoewel het toen niet gebruikelijk was). Een tweede verklaring is dat het een verbastering is van het wat lange en lastig uit te spreken Franse 'vélocipède'. Tussenvormen als 'fielsepee' kwamen bijvoorbeeld in Twente voor.


[bewerk]

Week 52
Pesa Warszawa.jpg

Een tram is een voertuig dat rijdt op sporen, net als een trein of een metro. Vergeleken met de trein zijn de eisen waaraan de voertuigen en de infrastructuur moeten voldoen lager. In veel gevallen, met name bij de "stadstram", die openbaar vervoer binnen een gemeente of agglomeratie verzorgt, liggen de rails in de openbare weg, zodat de tram tussen het andere verkeer rijdt. In dat geval worden trams, in tegenstelling tot andere spoorvoertuigen, met richtingaanwijzers en remlichten uitgerust.

Tegenwoordig rijden trams voornamelijk in steden en voorsteden. De meeste interlokale tramlijnen zijn in de loop der tijd vervangen door busdiensten. Het voertuig wordt tegenwoordig doorgaans aangedreven door elektromotoren die de stroom betrekken van een bovenleiding, zoals bij elektrisch aangedreven treinen. Het woord tram (in Nederland uitgesproken als "trem", in Vlaanderen meestal als "tram") houdt verband met het woord 'treem' (of het Middelnederlandse woord trame, wat 'balk' betekent). Het is van oorsprong de aanduiding voor elk van de houten latten die gebruikt werden om de mijnlorries en dergelijke te geleiden.


[bewerk]

Week 53
Onthulling van de Airbus A380

De Airbus A380 is het grootste passagiersvliegtuig ter wereld. Het is een product van het Europese concern Airbus.

Airbus begon de ontwikkeling van een zeer groot verkeersvliegtuig (Megaliner genoemd in de begindagen door Airbus) in het begin van de jaren '90. Na marktstudies begon Airbus in juni 1994 aan de A3XX. Verschillende designs werden overwogen, tot zelfs een vreemde combinatie van twee rompen van de A340 naast elkaar. Van 1997 tot 2000 werd het ontwerp verfijnd met het oog op een vermindering van de operatiekosten van 15 tot 20 procent tegenover de Boeing 747-400. Uiteindelijk kwam men tot de huidige dubbeldekkerlay-out.

Op 19 december 2000 stemde de beheerraad van het net geherstructureerde Airbus voor het programma van 8,8 miljard voor het bouwen van de A3XX, onder de nieuwe naam A380. Lees verder

[bewerk]