Riksja

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bangladeshi style Rickshaw.jpg
Fietsriksja
Wedding-Rickshaw.jpg
Huwelijkstoek-toek in India
Indonesische Betjak.jpg
Indonesische Betjak in Museum Bronbeek

Een riksja of ook wel trishaw is een licht tweewielig karretje, meestal door één man op een fiets getrokken. In Calcutta worden de meeste riksja's door een persoon te voet getrokken. De riksja wordt voornamelijk als een soort taxi gebruikt in Zuidoost-Azië.

Geschiedenis[bewerken]

Het woord riksja komt van het Japanse woord jinrikisha (jin=mens, riki=kracht, sha=voertuig), wat betekent "op mensenkracht aangedreven voertuig". Waarschijnlijk is de uitvinding in 1869 gedaan door Jonathan Scobie, een Amerikaanse zendeling in Yokohama. Het voordeel van de riksja was dat een persoon nu door één bediende kon worden getransporteerd, in plaats van door twee, vier of zelfs nog meer, zoals het geval was bij het gebruik van een draagstoel.

Andere vormen[bewerken]

Becak[bewerken]

Een betjak (huidige Indonesische spelling: becak) is een fietstaxi in Indonesië. Er kunnen één of twee passagiers vervoerd worden in een bakje met een of twee zetels voor op de fiets. Het verschil tussen de betjak en de riksja is dat de betjak geduwd wordt in plaats van getrokken. Het is dus een soort bakfiets voor vervoer van personen. In veel grote steden is de betjak vervangen door de gemotoriseerde (bajaj) Het is een nog veelgebruikt vervoermiddel op het platteland en in een stad als Jogjakarta.

In Thailand wordt een fietstaxi Samlo genoemd.

Tuktuk[bewerken]

Naast niet-gemotoriseerde riksja's bestaan er ook gemotoriseerde riksja's, de tuktuks. Deze driewielers (één wiel voor, twee achter) komen onder meer voor in India, Indonesië en Thailand.

Afbeeldingen[bewerken]