Praatpaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nederlandse praatpaal (bron:RWS-DID-J.L.)
Verwijzing naar dichtstbijzijnde praatpaal
Praatpaal bij spoorwegen in Nederland
Een praatpaal in Duitsland

Een praatpaal is een installatie langs een snelweg of andere grote weg, waarmee men in geval van autopech of een noodsituatie contact kan krijgen met de hulpdiensten. De meeste Europese landen hebben een uitgebreid systeem van praatpalen, waarbij ongeveer om de twee kilometer een praatpaal staat, zodat men meestal niet verder dan een kilometer hoeft te lopen. Welke dienst de oproepen behandelt, verschilt per land. Zo is dat in Nederland de ANWB, in België de federale politie en zijn er ook landen waar men de beheerder van de weg te spreken krijgt.

België[bewerken]

In België handelt een Provinciale Verkeerseenheid van de federale politie de oproepen af.[1].

Op 23 januari 2017 worden de praatpalen in Vlaanderen buiten werking gesteld. De oproeppunten in tunnels blijven nog tot mei van dat jaar functioneren,[2] praatpalen in Wallonië zouden nog tot 2020 open blijven.

Duitsland[bewerken]

In Duitsland bevinden zich de oranje praatpalen langs autosnelwegen, maar ook langs afgelegen Bundesstraßen en regionale wegen. De oproepen worden afgehandeld door de meldkamer van de gezamenlijke Duitse autoverzekeraars. Praatpalen in steden en parken zijn niet primair voor automobilisten bedoeld, deze hebben doorgaans direct contact met politie of brandweer.

Nederland[bewerken]

In 1960 werden 12 proefpalen geplaatst langs Rijksweg 13, Rotterdam - Den Haag. Die proef slaagde en in 1965 werden 18 palen geplaatst op de Oosterscheldebrug. En nieuw ontwerp van Philips in 1969 had de bekende "oren", 1500 werden door Rijkswaterstaat langs de rijkswegen geplaatst. De eerste langs Rijksweg 28 Hoevelaken - Zwolle. Het netwerk werd in 1977 landelijk dekkend met 1700 praatpalen om de twee kilometer. Tegen de eeuwwisseling was dat aantal gegroeid tot zo'n 3500. De laatst gebruikte palen zijn ontworpen als afstudeerproject door Chrétien Gerrits aal de Technische Universiteit Delft onder verantwoordelijkheid van Jan Jacobs, afstudeerhoogleraar aan de faculteit Industrieel Ontwerpen. [3]

Snelwegen[bewerken]

De 3300 gele praatpalen langs de autosnelwegen in Nederland zullen per 1 juli 2017 worden uitgeschakeld. In de maanden hierna zullen ze worden verwijderd. De mobiele telefoon en de opkomst van moderne alarmeringssystemen in auto's maken de palen overbodig. Deze conclusie van Rijkswaterstaat en ANWB is overgenomen door de minister.[4]

De praatpalen vallen nu nog onder de verantwoordelijkheid van Rijkswaterstaat, maar worden namens RWS geplaatst en beheerd door de ANWB. De oproepen worden in eerste instantie afgehandeld door de meldkamer van de ANWB. De eerste palen werden geplaatst aan de snelweg tussen Hoevelaken en Zwolle. Sinds 1970 beschikt Nederland over een landelijk dekkend netwerk van praatpalen langs de autosnelwegen. Verwijzingsdriehoekjes op hectometerpaaltjes of geleiderail geven de richting aan naar de dichtstbijzijnde praatpaal. Men verkrijgt contact met de meldkamer door een druk op de knop. De centralist kan zien van welke praatpaal de oproep afkomstig is, zodat er snel kan worden gereageerd.

Nederlandse Spoorwegen[bewerken]

Op de meeste stations, waaronder alle stations met volledig in werking zijnde ov-poortjes, bevinden zich praatpalen (NS Service- en alarmzuilen[5]) met twee knoppen. De praatpalen bevinden zich op de laatstgenoemde stations aan beide kanten van de ov-poortjes.

  • De praatpalen hebben een informatieknop (i) met blauw licht die met de vervoerder is doorgeschakeld voor het opvragen van onder meer reisinformatie of een verzoek tot het openen van een poortje. In het laatste geval komt de melding direct bij de veiligheidscentrale uit in plaats van de klantenservice.
  • De praatpalen hebben een noodknop (SOS) met rood licht die is doorgeschakeld met de alarmcentrale.

Mobiele telefoon[bewerken]

Sinds de opkomst van de mobiele telefoon wordt er steeds minder van praatpalen gebruikgemaakt. Voordeel van de mobiele telefoon is dat de weggebruiker niet naar de praatpaal hoeft te lopen en problemen sneller kunnen worden gemeld. Bovendien is de mobiele telefoon bijna overal bruikbaar, ook op een plaats waar geen praatpalen zijn.

Een nadeel van de mobiele telefoon is dat veel melders niet goed kunnen aangeven waar ze zich precies bevinden. Een ander nadeel blijkt bij ernstige incidenten, waarbij veel oproepers naar de mobiele telefoon grijpen zodat het netwerk overbelast wordt, terwijl een praatpaal slechts door één persoon tegelijk kan worden gebruikt.

Noten[bewerken]

  1. Gebruik van praatpalen op onze autosnelwegen, Belgische federale politie
  2. Praatpalen zijn voorgoed verleden tijd, De Standaard, 22 januari 2017
  3. De Volkskrant van zaterdag 4 februari 2017, pag. 27
  4. Praatpaal definitief weg in 2017, NOS.nl, 2 oktober 2014
  5. http://www.ns.nl/reisinformatie/voorzieningen/verkoop-en-reisinformatie-op-het-station.html

Beluister

(info)