Ministerie van Infrastructuur en Milieu

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Beluister

(info)
Locatie Plesmanweg
Locatie Rijnstraat

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM) is een Nederlands ministerie dat ontstond onder het kabinet-Rutte I door een fusie van de voormalige ministeries van Verkeer en Waterstaat en Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer.

Aan het hoofd van het ministerie staat sinds 14 oktober 2010 minister Melanie Schultz van Haegen (VVD), met de portefeuille water, ruimte, mobiliteit, maritieme zaken. De staatssecretaris is Wilma Mansveld (PvdA), met de portefeuille milieu, luchtvaart, openbaar vervoer, spoor, KNMI.[1]

Gebouwen[bewerken]

Gebouw Plesmanweg[bewerken]

De beleidsafdelingen van het departement zijn gevestigd in het gebouw aan de Plesmanweg, tegenover Madurodam, ontworpen door architect Dirk Roosenburg. Dit gebouw is oorspronkelijk gebouwd voor de KLM en gebouwd in twee fasen, 1938-1940 en 1946-1950.[2]

Gebouw Rijnstraat[bewerken]

In 1992 betrok het toenmalige Ministerie van VROM het nieuwe gebouw aan de Rijnstraat 8, naast station Den Haag Centraal, ontworpen door architect Jan Hoogstad. Achtereenvolgens waren de ministers Winsemius, Nijpels en Alders er de bouwheren van.

Het is een opvallend gebouw met aan beide zijden vier enorme serres, die veel ruimte scheppen. De kantoorruimte voor de ambtenaren die er werken is eerder klein te noemen. De restaurants zijn bewust laag gehouden, zodat de ambtenaren er niet te lang blijven. Door het gebouw loopt een brede voetgangersstraat en klimt het tramspoor naar het station. Het ministerie is milieuvriendelijk en duurzaam gebouwd, zonder gevaarlijke isolatiematerialen en met energiebesparende verlichting. Enkele van de serres zijn voorzien van binnentuinen, en ook het dakterras is beplant met diverse tropische bomen en heesters. Het dak kan bij bepaalde weersomstandigheden geopend of gesloten zijn.

Het gebouw is 60 meter hoog en telt 16 verdiepingen. De omvang van het bouwkavel was 75 bij 150 meter. Het bruto vloeroppervlak (inclusief parkeerkelder) bedraagt 99.000 vierkante meter; daarvan is 30.000 m2 in gebruik als kantoor. De bruto-inhoud bedraagt 535.000 kubieke meter, waarvan 225.000 kubieke meter serres. De kosten bedroegen omgerekend 157.000.000 euro.

Begin 2009 is besloten tot vernieuwing van het hoofdgebouw. De vernieuwing moderniseert het gebouw op veel terreinen ingrijpend en maakt het geschikt voor het gebruik door meerdere onderdelen van de rijksoverheid. Het project zal enkele jaren duren.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]