Centraal Orgaan opvang asielzoekers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Centraal Orgaan opvang asielzoekers
Hoofdkantoor in Den Haag
Geschiedenis
Opgericht 1994
Structuur
Voorzitter Milo Schoenmaker
Hoofdkantoor Den Haag
Type Zelfstandig bestuursorgaan
Doel opvang bieden aan asielzoekers in Nederland
Media
Website https://www.coa.nl

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) biedt in opdracht van het Ministerie van Justitie en Veiligheid opvang aan asielzoekers die naar Nederland komen. Het COA is verantwoordelijk voor plaatsing en opvang van asielzoekers in opvanglocaties verspreid over heel Nederland, totdat over hun asielaanvraag is beslist. Het COA zorgt voor de eerste levensbehoeften zoals huisvesting en uitbetaling van zakgeld.

Het COA is een zelfstandig bestuursorgaan en voert in die hoedanigheid zelfstandig een overheidstaak uit; de staatssecretaris van het Ministerie van Justitie en Veiligheid is politiek verantwoordelijk.

Het centraal bureau van het COA is gevestigd in Den Haag[1].

Het COA is in 1994 ingesteld bij de Wet Centraal Orgaan opvang asielzoekers. Deze wet is tevens de grondslag voor de verstrekkingen, die nader zijn uitgewerkt in twee ministeriële regelingen: de Regeling verstrekkingen asielzoekers (Rva, 1997) en de Regeling verstrekkingen bepaalde categorieën vreemdelingen (Rvb).

Volgens de wet heeft het bestuur (de directie) van het COA (ten hoogste) drie leden. De raad van toezicht telt (ten hoogste) vijf leden. Voorzitter van de raad is Milo Schoenmaker sinds 9 november 2018[2]. Schoenmaker volgde Gerard Bakker op. Van 2006 tot december 2014 was Loek Hermans voorzitter.

In september 2011 kwam COA negatief in het nieuws, doordat de toenmalige algemeen directeur Nurten Albayrak in opspraak kwam wegens onder meer corruptie en het creëren van een angstcultuur.[3] In april 2012 werd haar ontslag aangezegd.[4]

Sinds 2013 is de beveiliging op de asielzoekerscentra na een aanbesteding uitbesteed aan het particuliere beveiligingsbedrijf Trigion.[5]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]