IJsbreker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Zie IJsbreker (waterbouwkunde), voor het begrip uit de waterbouwkunde.
Amerikaanse Coast Guard ijsbrekers Polar Star (voorgrond) en Polar Sea (achtergrond) nabij Station McMurdo op Antarctica
Het Duitse als ijsbreker uitgeruste onderzoeksschip Polarstern
Een ijsploeg met een Hollandsche roeiboot in de Wijnhaven te Rotterdam
Argentijnse ijsbreker ARA Almirante Irízar op het droge met de romp duidelijk zichtbaar
Deel van een buitenwand van een ijsbreker Sampo in vergelijking met een standaardschip van dezelfde grootte
IJsbrekersromp: bij het ijsbreken in de Zuidelijke IJszee
De Tarmo in de haven van Kotka op 14 mei 2006
De als "passagierijsbreker" gebruikte Sampo in de haven van Kemi
Zicht op het spoor van de ijsbreker Sampo in ongeveer 50 cm dik ijs
“Winter Vreugde op den Amstel en ‘t gaan der Ysbreekers en der Waterschuiten ” – Tileman van der Horst

Een ijsbreker is een met een versterkte romp uitgerust schip dat in staat is ijs te breken.

Beschrijving[bewerken]

Er zijn verschillende technieken om ijs te breken:

  • Het ijs wegduwen
  • Door het ijs zakken
  • Het ijs kapotdrukken met behulp van een hovercraft

Kleine ijsbrekers botsen tegen het ijs aan. Het ijs breekt en een vaargeul komt vrij. Dit kan tot maximaal 1 meter dik ijs.

Poolijsbrekers zakken door het ijs. De ijsbreker klimt als het ware op de laag ijs en zakt er vervolgens door zijn gewicht doorheen. Vaak hebben deze schepen halverwege de onderkant een extra schroef voor extra stuwkracht. Deze techniek is mogelijk tot ruim 6 meter ijsdikte. Meestal hebben deze schepen een helikopter aan boord voor verkenning.

Vanwege de botsing met het ijs hebben de ijsbrekers een sterke boeg. Verder is de romp aan de zijkant enigszins rond. Als het schip vast ligt in het ijs kan het zich loswrikken door snel water van de ene ballastruim naar de andere te pompen. De ronde romp helpt hierbij. Het water kan ook naar de boeg worden gepompt waarmee het gewicht dat op het ijs rust toeneemt waardoor het breekt. Het roer ligt dieper dan bij gewone schepen om beschadiging door het ijs te voorkomen. Als het ijs niet in een keer breekt, kan het schip achteruit varen om een aanloopje te nemen voor een tweede poging.

Een zeer krachtig type ijsbreker is de atoomijsbreker, die alleen in Rusland wordt gebruikt, in de Noordoostelijke Doorvaart en de grote rivieren in Siberië. De atoomijsbreker Arktika was op 17 augustus 1977 het eerste oppervlakteschip dat de Noordpool wist te bereiken.

Ook een hovercraft kan als ijsbreker worden gebruikt. Tot een dikte van 1 meter kan de neerwaartse luchtstroom het ijs kapotdrukken. Het is een effectieve methode, maar qua brandstof erg duur. Daarom wordt deze techniek alleen toegepast op rivieren in Canada en de Verenigde Staten.

Rivier ijsbrekers[bewerken]

Een rivier ijsbreker is een ijsbreker die speciaal ontworpen is voor ondiepe wateren zoals rivieren en estuariums, meestal zullen ze ook onder bruggen en door kanalen passen. Zoals gepubliceerd door The American Society of Civil Engineers: 'Op sommige rivieren, vooral waar het smelten plaatsvindt bij de monding, zoals op de Oder en de Weichsel in Duitsland, is ijsvorming een veelvoorkomende oorzaak van overstromingen.'[1] Rivier ijsbrekers bieden hier een oplossing voor.
Nog een belangrijke reden waarom rivier ijsbrekers nodig zijn, is zodat er vrij verkeer kan plaatsvinden. De hulpdiensten moeten snel ter plekke kunnen zijn als er bijvoorbeeld iemand door het ijs is gezakt.
Boten van de brandweer moeten ook toegang hebben tot de gebouwen, want soms zal er een brand plaatsvinden naast de oevers, en dan kunnen deze boten water vanuit de rivier gebruiken om te blussen.

Verschillende rivier ijsbrekers, gaande van kleine formaten tot Atoomijsbrekers (met een kleine diepgang) zijn ook in dienst op de grote rivieren van het Russische Noordpoolgebied.

Bekende rivier ijsbrekers[bewerken]

- Frankfurt

- Röthelstein

IJsbrekers in Nederland[bewerken]

Soms vriezen de vaarwegen in Nederland dicht en dient men te zorgen dat deze open blijven en de oevers geen schade oplopen. Hiervoor zijn speciale ijsbrekers beschikbaar maar vaak wordt ook een beroep gedaan op sleepboten.

Sleepboten zijn vaak al bij de bouw aangepast voor het ijsbreken met een speciale boeg. Er zijn ook drijvende constructies die voor de boot worden vastgemaakt: met een bovenloper, ijsslof of 'losse stevenschoen' laat men de boot op het ijs varen waarna de bovenloper met boot en al door het ijs zakt. Met een onderloper of ijsploeg breekt men het ijs door ertegen aan te varen, en wordt het ijs naar boven geduwd. Vroeger werden zulke slepers onder meer in de Amsterdamse grachten gebruikt.

Tegenwoordig wordt bij zware ijsgang, en dan vooral om de hoofdvaarwegen open te houden, nog steeds gebruikgemaakt van sleepboten. Rijkswaterstaat is verantwoordelijk voor het ijsvrij houden van de Nederlandse vaarwegen en gebruikt hier de kennis en ervaring van bekende firma's voor.

Bekende Nederlandse ijsbrekers[bewerken]

Bekende internationale ijsbrekers[bewerken]

Argentinië[bewerken]

Australië[bewerken]

Canada[bewerken]

Zware ijsbrekers[bewerken]

IJsbrekers[bewerken]

China[bewerken]

Chili[bewerken]

Denemarken[bewerken]

Duitsland[bewerken]

Finland[bewerken]

Commerciële ijsbrekers[bewerken]

Maritiem Museum van Finland[bewerken]

Frankrijk[bewerken]

  • Astrolabe

Greenpeace[bewerken]

Japan[bewerken]

Noorwegen[bewerken]

Rusland[bewerken]

Atoomijsbrekers[bewerken]

Dieselaangedreven[bewerken]

Spanje[bewerken]

Zweden[bewerken]

Viking Supply Ships AS[bewerken]

(inzetbaar als ijsbrekers)

Verenigd Koninkrijk[bewerken]

Verenigde Staten[bewerken]

National Science Foundation[bewerken]

United States Coast Guard[bewerken]

Zware IJsbrekers[bewerken]
IJsbrekers[bewerken]

Resonantiemethode voor het vernietigen van ijs[bewerken]

Deze methode betekent het breken van ijs door middel van trillingen tussen het water en het ijs, waardoor er na een tijd een scheur tevoorschijn zal komen.
Als er een statische kracht wordt toegepast op ijs zal het lichtjes buigen voordat het zal breken. Omdat het ijs buigt bij elk voertuig dat er over kan, volgt hieruit dat als het voertuig snel genoeg gaat, er trillingen zullen uit voortkomen.
Meestal zal er een hoovercraft gebruikt worden voor dit soort werk.

Voordelen van hovercrafts[bewerken]

De voordelen van een hovercraft zijn: het ontbreken van contact tussen het ijs en het frame van de hovercraft, de mogelijkheid om veilig over te steken over sneeuw, ijs, gebroken ijs en open water. Omdat een hovercraft geen diepgang heeft, kan hij ijs breken op elke waterdiepte.
Een hovercraft gebruiken voor het vernietigen van ijs is aangeraden omdat dit type voertuig het mogelijk maakt een combinatie te gebruiken van transport en het breken van ijs. De hovercraft kan ook heel het jaar door gebruikt worden.

Trivia[bewerken]


Referenties[bewerken]

  1. American Society of Civil Engineers (1916). Proceedings of the American Society of Civil Engineers. The Society. p. 598. 'On some rivers, particularly where melting first takes place on the upper river, as on the Oder and Weichsel in Germany, the formation of ice jams is a frequent cause of floods.'

https://en.wikipedia.org/wiki/River_icebreaker

https://www.wbez.org/shows/curious-city/icebreakers-of-the-chicago-river-how-bubblers-boats-and-brawn-keep-the-city-safe-each-winter/55b934b6-0c6c-46f8-8b6a-30894174df7c

https://en.wikipedia.org/wiki/Resonance_method_of_ice_destruction