Naar inhoud springen

Motorbrandstof

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Motorbrandstoffen of transportbrandstoffen zijn brandstoffen die gebruikt worden om een verbrandingsmotor te laten werken.

Bekende brandstoffen zijn benzine, diesel, lpg, cng, lng, biogas, HCNG, waterstofgas en kerosine. Men kan een verbrandingsmotor ook laten lopen op whisky of een andere alcoholhoudende drank. Men zou reeds aan het begin van de 20e eeuw verbrandingsmotoren hebben laten lopen op pindaolie.

Tegenwoordig is er biodiesel dat gewonnen wordt uit koolzaad en andere natuurlijke oliën en vetten als vervanger van diesel. Zonnebloemolie, gebruikt frituurvet en afgewerkte oliën kunnen ook gebruikt worden. Daarnaast is er bio-ethanol als vervanger van benzine.

Het gebruik van brandstof is niet altijd zonder risico: sommige brandstoffen bevatten veel afvalstoffen en regelmatig een filter vervangen is dus geen overbodige luxe.

Naamgeving[bewerken | brontekst bewerken]

In de loop van de geschiedenis zijn er veel verschillende motorbrandstoffen geweest, vaak onder verschillende namen, wat weleens tot verwarring wil leiden. Ook zijn vaak Nederlandse en Engelse namen door elkaar gebruikt. In dit overzicht staan de Nederlandse en Engelse namen en de meest voorkomende toepassingen.

Nederlands Engels Toepassingen
aardolie crude oil
petroleum
productie van brandstoffen en kunststoffen
stookolie
mazout
huisbrandolie
fuel oil brandstof voor dieselmotoren en verwarmingsinstallaties
diesel
dieselolie
gasolie
diesel
petrodiesel
petrol
brandstof voor dieselmotoren in personenauto's,
vrachtauto's, tractoren en schepen
kerosine
petroleum
kerosene
paraffin oil
brandstof voor straalmotoren in vliegtuigen
aviation gasoline
avgas
brandstof voor zuiger- en wankelmotoren in vliegtuigen
benzine petrol
gasoline
gas
motor gas
mogas
brandstof voor benzinemotoren in personenauto's
lpg
autogas
lpg
autogas

Liquefied Petroleum Gas

brandstof voor personenauto's en stadsbussen
cng
aardgas
Compressed Natural Gas brandstof voor personenauto's en stadsbussen
lng
aardgas
Liquefied Natural Gas brandstof voor vrachtwagens en voor de scheepvaart
HCNG Hydrogen Compressed Natural Gas brandstof voor personenauto's en stadsbussen
Waterstofgas Gaseous hydrogen brandstof voor personenauto's en stadsbussen

Brandstofetikettering[bewerken | brontekst bewerken]

De Europese richtlijn 2014/94/EU voorziet een harmonisatie van de etikettering van brandstoffen voor motorvoertuigen en tankstations. Tegen uiterlijk 12 oktober 2018 moeten in alle Europese lidstaten dezelfde labels en aanduidingen voor brandstoffen in gebruik zijn, zodat consumenten overal in de Europese Unie gemakkelijk de correcte brandstof voor hun voertuig kunnen identificeren. Deze nieuwe Europese labels zijn wit met zwarte belettering. Er zijn specifieke labels voorzien voor de verschillende soorten benzine, diesel en gasvormige brandstoffen. Zo zijn de benzinelabels cirkelvormig met daarin een "E" en een getal dat het maximumpercentage aan biocomponenten aangeeft dat erin verwerkt mag zijn. De diesellabels zijn vierkant met daarin een "B" en een getal dat eveneens het maximumpercentage aan biodiesel aangeeft dat erin verwerkt mag zijn. Een vierkant met daarin de letters "XTL" geeft aan dat het om synthetische diesel gaat (die niet uit ruwe aardolie gedestilleerd is). De labels voor gasvormige brandstoffen zijn ruitvormig met daarin de aanduiding van het soort brandstof (bijvoorbeeld LPG of waterstofgas). De labels zijn ontwikkeld door de technische commissie 441 (TC441) van het Europees Comité voor Normalisatie (CEN) en zijn vastgelegd in de Europese norm EN16942, die in oktober 2016 gepubliceerd werd. Er worden tevens gelijkaardige labels voorbereid voor elektrische voertuigen en laadpalen.[1][2][3]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]