Etiket

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een etiket of label bevat een beschrijving van een object of de inhoud ervan en kan gemaakt zijn van papier of kunststof. Enkele voorbeelden:

  • een zelfklevend papier of kunststof, dat bedrukt of beschreven wordt en vervolgens op een product wordt bevestigd,
  • een steeketiket dat naast een plant in de grond wordt gestoken,
  • een officieel etiket voor certificering van zaaizaad en pootgoed, zoals een NAK-label, dat aan de zak met zaad of de plant vastgemaakt wordt.

Geschiedenis[bewerken]

Het eerste zelfklevende etiket werd door de Amerikaan R. Stanton Avery gemaakt in 1935. Later ontwikkelde hij ook als eerste de etiketten met een kunststofcoating.

Oorspronkelijk werden etiketten van hout of papier gemaakt. Nu zijn er ook etiketten van kunststof zoals PE, PP, pet of PS. Etiketten worden om milieuredenen in steeds mindere mate van PVC gemaakt.

Vroeger werden de artikelen in de supermarkt van een klein prijsetiket voorzien. Tegenwoordig zit op de meeste medicijnen uit de apotheek een etiket met bijvoorbeeld informatie over het medicijn. Veel producten en verpakkingen worden voorzien van etiketten. Marktsegmenten zijn onder meer farmacie, cosmetica, voedsel, de auto- en computerindustrie en schoonmaakmiddelen.

Bedrukking[bewerken]

Etiketten bij onder andere potplanten worden bedrukt met een foto en voorzien van informatie over de behandeling.

Etiketten voor bijvoorbeeld adressering van een poststuk kunnen worden geprint door speciale etiketprinters.

Steeketiket[bewerken]

Een steeketiket kan gemaakt zijn van kunststof of hout. Dit etiket wordt gebruikt voor het etiketteren van onder andere potplanten en vaste planten.