Portaal:Verkeer & Vervoer/Uitgelicht/31

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Westerscheldetunnel

De Westerscheldetunnel is een tunnel van 6,6 kilometer lang onder de Westerschelde tussen Ellewoutsdijk en Terneuzen en is daarmee de langste tunnel voor het wegverkeer van Nederland. De tunnel wordt geëxploiteerd door de NV Westerscheldetunnel, voor 95,4% eigendom van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat (als aandeelhouder van de Nederlandse staat) en voor 4,6% van de provincie Zeeland. De tunnel is geopend op 14 maart 2003.
Sedertdien is het autoveer tussen Vlissingen en Breskens en tussen Kruiningen en Perkpolder afgeschaft.

De Westerscheldetunnel is een geboorde tunnel en bestaat uit twee buizen die met een tunnelboor gegraven zijn. Elke buis heeft ruimte voor twee rijstroken. Een vluchtstrook ontbreekt. Om de 250 meter zijn de tunnelbuizen aan elkaar gekoppeld door dwarsverbindingen. Normaal zijn de deuren naar de dwarsverbindingen vergrendeld, bij een calamiteit worden de deuren automatisch ontgrendeld. Het verkeer op de linkerrijbaan in de andere tunnelbuis wordt stilgelegd zodat mensen veilig de andere tunnelbuis in kunnen lopen.

De Westerscheldetunnel is 6,6 km lang en heeft aan de zuidkant, over een lengte van 1200 meter, een weggedeelte met een hellingsvlak van 4,5%. De maximale doorrijhoogte is 4.30 meter.