Portaal:Vlaggen en wapens/Artikel van de dag/24

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vlag van Armenië

De vlag van Armenië is een horizontale rood-blauw-oranje driekleur. Deze vlag was oorspronkelijk de officiële vlag van Armenië tijdens de korte periode van onafhankelijkheid na de Eerste Wereldoorlog (1918-1920), en werd in 1990 weer aangenomen nadat Armenië onafhankelijk werd van de Sovjet-Unie.

Er zijn verschillende interpretaties van deze kleuren, maar meestal wordt aangenomen dat het rood het bloed dat door de Armeniërs ter verdediging van hun land werd vergoten symboliseert, terwijl het blauw voor de Armeense lucht staat en het oranje voor de vruchtbare bodem van het land en de daarop werkzame boeren.

In de Oudheid voerden de Armenieense dynastieën vlaggen met daarop afbeeldingen van dieren. Dit konden bestaande dieren zijn, zoals de adelaar, maar ook fantasiedieren als draken. Deze hadden veelal een religieuze betekenis. Deze vlaggen werden gebruikt als strijdvlag in veldslagen. Toen het Armeense rijk over ging op het christendom, kwamen er vlaggen in gebruik die behoorden bij de verschillende dynastieën. De Artaxiad-dynastie gebruikte bijvoorbeeld tussen 189 v.Chr. en 1 na Chr. een rode vlag waarop twee naar elkaar kijkende adelaars stonden, met in hun midden een bloem. (Lees verder)