Portaal:Zweden/Uitgelicht/5

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Schloss Drottningholm Stockholm.jpg

Het Koninklijk domein Drottningholm is een bouwwerk in de gemeente Ekerö, net buiten Stockholm. Het is de eerste van de veertien inschrijvingen op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO in Zweden; het werd in 1991 als cultuurerfgoed op deze lijst opgenomen.

Slot Drottningholm (drottning betekent koningin en holm eiland), van oorsprong een koninklijk plezierslot op het eiland Lovön in het Mälarmeer ten westen van Stockholm, is sinds 1981 de woonplaats van de Zweedse koninklijke familie.

In 1580 liet Johan III van Zweden voor zijn echtgenote Catharina van Polen een plezierslot bouwen en noemde dit Koninginneneiland (Drottningholm). Dit slot brandde op 30 december 1661 tot de grond toe af. Hedwig Eleonora van Sleeswijk-Holstein-Gottorp, de weduwe van Karel X Gustaaf van Zweden, liet hierna een nieuw slot bouwen, naar een ontwerp van architect Nicodemus Tessin (de oude) in barokstijl. Zijn zoon Nicodemus Tessin (de jonge) nam de bouwleiding over en legde ook een baroktuin naar Frans voorbeeld aan. In deze tuin staat ook een groot aantal beelden van Adriaen de Vries. Het park werd later vergroot en koning Gustaaf III liet in 1777 ook een Engelse tuin aanleggen.

lees verder...