Postcrossing

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Landen die meedoen aan postcrossing zijn blauw, landen die niet meedoen zijn rood

Postcrossing is een internationaal briefkaart-uitwisselingsproject. Het werd op 13 juli 2005 opgezet door de uit Portugal afkomstige Paulo Magalhães. Postcrossing is nadien uitgegroeid tot een uitwisselingsproject met ruim 800.000 gebruikers (oktober 2020) uit 206 verschillende landen. In februari 2017 werd de 40.000.000ste postkaart die via postcrossing werd verstuurd ontvangen.[1]

Er nemen gemiddeld vijf keer zoveel vrouwen als mannen aan het project deel.[2]

Werking[bewerken | brontekst bewerken]

Nadat iemand op de website van Postcrossing een account heeft aangemaakt, kan hij als deelnemer een adres aanvragen waarnaartoe hij een ansichtkaart moet sturen. In het begin kan iemand maximaal vijf adressen tegelijk opvragen, maar gaandeweg iemand steeds meer kaarten heeft verstuurd en deze ook zijn geregistreerd, kan iemand steeds meer adressen tegelijk opvragen. Een kaart wordt geregistreerd doordat de ontvanger het zogenaamde "Postcard ID" op de website van Postcrossing invult. Dit is een code bestaande uit twee letters (over het algemeen de ISO-landcode, in het geval van Nederland dus "NL") en enkele cijfers. Deze code dient de verzender op de kaart te schrijven. Is de verzender dit vergeten, dan kan de ontvanger hulp vragen van het Postcrossing-team om alsnog het ID te kunnen achterhalen, wat in verreweg de meeste gevallen lukt.

Wanneer een kaart is geregistreerd, wordt het adres van diegene die de kaart heeft verstuurd één keer vrijgegeven in de database. Een willekeurige andere deelnemer die daarna een adres opvraagt, krijgt dan dat adres en de verzender van de kaart kan dan ook een nieuwe kaart verwachten. Als een kaart na 60 dagen niet is geregistreerd, wordt deze aangemerkt als "expired". De verzender mag dan toch een nieuw adres opvragen, zonder dat de kaart is geregistreerd, maar de kaart kan daarna nog wel worden geregistreerd. Na 365 dagen wordt de kaart in zijn geheel verwijderd en is registreren ook niet meer mogelijk.

Een gebruiker kan in het profiel aangeven of hij het wenselijk vindt om ook kaarten te versturen binnen de eigen landsgrenzen.

Statistieken[bewerken | brontekst bewerken]

Afkomst leden
Rang Land
1 Vlag van Rusland Rusland
2 Vlag van Taiwan Taiwan*
3 Vlag van China China
4 Vlag van de Verenigde Staten USA
5 Vlag van Duitsland Duitsland
6 Vlag van Nederland Nederland
7 Vlag van Polen Polen
8 Vlag van Wit-Rusland Wit-Rusland
9 Vlag van Oekraïne Oekraïne
10 Vlag van Tsjechië Tsjechië
  • *Taiwan is een vaak niet-erkende natie

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]